Проф. Момеков: Хапчетата срещу COVID няма скоро да са в аптечната мрежа

Наука 10.01.2022 13:31 Снимка: ДНЕС+

Проф. Момеков: Хапчетата срещу COVID няма скоро да са в аптечната мрежа

Първите лекарства, специално разработени за лечение на коронавирус, са голям пробив в борбата с пандемията. Те ще могат да се приемат от леко болни пациенти, които обаче са рискови и целта е да се избегне хоспитализация. Клиничните проучвания показват, че тези таблетки могат да се приемат до третия ден от проявата на първите симптоми. Това обясни пред Нова тв проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Става дума за два препарата - Паксловид и Молнупиравир. Самите препарати още не са получили разрешение за употреба от Агенцията по лекарствата (ЕМА). Първите количества от тях, които България ще получи, са 50 000 опаковки и е добре, че сме се включили в доставките. Препаратите обаче няма да се продават в аптечната мрежа. Очакванията на Момеков са и лекарствата да бъдат "доста скъпи": няколко стотин лева, но фармацевтът съди по индиректни данни, тъй като тази информация не е свободно достъпна.

"Това че има лекарство е страхотно, но ваксината на този етап остава безалтернативна", подчерта проф. Момеков, а като пример даде инфекцията ХИВ, за която в момента има терапии, които я превръщат в хронична и заболелият живее с ХИВ дори по-дълго отколкото би живял с диабет. Но това означава ли, че е по-добре да се разболеем, пита Момеков.

Не бива да се осланяме на данните, че Омикрон протича леко. Първо, все още няма достатъчно данни, а и дори и тези, с които разполагаме, как може да се сравняват с данни от различни държави с различен профил на населението. Напр., Южна Африка има младо население, а Швеция голям брой ваксинирани. Не бива в България да лежим на "тази кълка", защото Омикрон може тежко да удари здравната система, а и виждаме как се топим и без пандемия.

Георги Момеков ни вижда и някакъв сериозен проблем и да се стигне до задължителна четвърта доза на ваксинация. Това вече се случва в Турция и Израел. В крайна сметка се подлагаме на много по-тежки интервенции - "Много девойки ходят маска под носа, за да се види новата му форма. Щом това можем да преживеем, можем и другото."/news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448