Проф. Георгиева: Може да се удължи средната продължителност на живота

Наука 12.12.2023 10:50 Снимка: ДНЕС+

Проф. Георгиева: Може да се удължи средната продължителност на живота

„Факторите на околната среда може да бъдат променяни така, че да се удължи средната продължителност на живота. Нужно е повишаване на здравната култура. Българите сме с най-ниска средна продължителност на живота в Европа – около 71 г. Можем да живеем над 90 г. Това е възможно с устойчиво земеделие, здравословно хранене, добра комуникация, с повишена здравна култура. Оцветители, подобрители на храните могат да доведат до промени не само в молекулата на ДНК". Това заяви проф. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология в БАН пред "Нова нюз". 

За отминалата пандемия от COVID тя каза, че короновирусът не промени нашите гени, но промени нашата епигенетика. Епигенетиката изучава как факторите на околната среда повлияват начина, по който се проявява нашата генетика, цялостната ни физиология – начина, по който човек ще се разболява, ще остарява. В много сериозна степен околната среда влияе върху нашите гени, поясни ученият.

„Епигенетиката на клетките на кръвта и на имунната система, са променени от COVID на специфични места, които са отговорни за стабилността на молекулата на ДНК. Нашият организъм има системи за самозащита, това означава, че COVID-19 е повлиял върху нашия имунитет. Това е вирус, който намира слабите места в човешкия организъм и им влияе. За съжаление, говорим и за постковид, сред които е и забързаното остаряване", каза проф. Милена Георгиева.

Тя изтъкна четирите фактора, които влияят върху здравето ни и са скритите убийци – нездравословно хранене и затлъстяване, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и злоупотреба с дигитални устройства. Тези фактори учените са нарекли „скрити пандемии", които убиват 7 от 10 души. Те са причина за хроничните, незаразни заболявания. „Колкото повече съпътстващи заболявания има една популация, толкова по-силен е отзвука от една пандемия", каза Георгиева. Имаме нужда от превенция, профилактика, повишаване на здравната култура на българина, категорична бе тя.

Колкото по-дигитално зависими сме, толкова по-сме заобиколени от нездравословните навици и да живеем в нездравословна среда. Въпросът е човек да го осъзнава и да го контролира, допълни Милена Георгиева.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194