Правят ново родословно дърво на птиците

Наука 03.04.2024 18:21 Снимка: ДНЕС+

Правят ново родословно дърво на птиците

Анализа на геномите разкрива, че традиционните възгледи за еволюционната история на пернатите са погрешни

Международен екип направи революция в системата за класификация на птиците и пренаписа разбирането ни за еволюционната им история, съобщи Синхуа, цитирана от БТА.

Въпреки огромните усилия, положени през последните десетилетия, връзката между основните линии на птиците остава противоречива.

Изследователите под ръководството на китайски зоолози от университета на Чжъцзян са анализирали геномите на 363 вида птици в 92 процента от всички съществуващи семейства и са представили ново еволюционно дърво.

Представителите на Neoaves - клон, който включва по-голямата част от видовете птици, са класифицирани в четири основни групи: Mirandornithes (фламинго, гмурци), Columbaves (гълъби), Telluraves (папагали, орли) и Elementaves.

Според изследването, публикувано в сп. "Нейчър", Еlementaves е новопредложена група, включваща около 14 процента от всички съвременни видове птици, в това число чайки, албатроси, пингвини, хоацини и лебеди.

Учените освен това потвърждават, че преди около 66 милиона години масово измиране е унищожило всички динозаври, които не са били свързани с птиците, предоставяйки на последните възможност да се разнообразят бързо и да заемат широк спектър от екологични ниши.

"Нашата работа промени много традиционни възгледи за еволюционната история на птиците. Новото родословно дърво ще послужи като солидна основа за картографиране й, което ще е от важно значение за орнитологичните изследвания и проучванията на биоразнообразието", пишат авторите.

Изследването е част от международна програма за сътрудничество, наречена "Геномен проект 10 000 птици". Целта й е да картографира геномите на около 10 500 съществуващи вида птици.

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594