Пчелите могат и това

Наука 13.03.2023 11:46 Снимка: ДНЕС+

Пчелите могат и това

Учените непрекъснато изследват животните и се натъкват на все по-интересни факти за тях. Както вероятно знаем, едни от най-интелигентните животни са октоподите, но се оказва, че значително по-малките от тях земни пчели също не отстъпват.

Британски учени са установили, че земните пчели се учат да решават "пъзели", като наблюдават по-опитните от тях. Освен това проучването показва, че пчелите си предават знанията.

За да направят изследването, учени от университета Queen Mary в Лондон създават кутия, която може да се отвори чрез завъртане на капак. Те обучили земните пчели "демонстратори" да използват един от методите, за да отворят капака, докато пчелите "наблюдатели" наблюдават.

Снимка 609550

 

Това, което забелязват учените е, че пчелите "наблюдатели" в последствие използват същия метод за справяне с пъзела, който са проследявали. Това предполага, че земните пчели изучават социалното поведение, пише BBC.

"В нашите експерименти видяхме разпространението и поддържането на поведенческа "тенденция" в групи земни пчели - подобно на това, което се наблюдава при примати и птици", казват учените. Те споделят още, че поведението на социални насекоми като земните пчели е "едно от най-сложните на планетата".

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853