Първият робот-куче в света ходи на работа, но мрази стълби

Наука 17.06.2020 15:40 Снимка: ДНЕС+

Първият робот-куче в света ходи на работа, но мрази стълби

Американската компания „Boston Dynamics“ пусна в продажба високомобилния робот Спот, движещ се на четири механични „лапи“, заради което наподобява куче. Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на компанията.

Цената на робота е 74 500 долара, но засега само компании в САЩ могат да го купят. За клиенти от други страни по света е възможно само да наемат робота. Компанията предлага и различни аксесоари, които разширяват възможностите на Спот, и допълнителен софтуер, включително за дистанционно управление, като базовата конфигурация предвижда предварително програмиране на маршрута. Робо-кучетата могат да се движат по неравни и наклонени повърхности, но стълбите са проблем за машината. Стандартната батерия осигурява работа на Спот за час и половина, а скоростта му е около 5 км/ч.

Въпреки че роботът наистина прилича на куче със своя силует и начин на придвижване, а също така носи типичното за куче име Спот, той е предназначен преди всичко не да бъде придружител на човек, а да решава проблеми в производството. Засега роботът се използва предимно за дистанционно наблюдение на автоматизирани процеси и оборудване в цехове и на платформи за производство на нефт и газ. Компактният робот с камера може да проникне там, където е трудно или опасно за човек. Четирите “лапи” осигуряват значително голяма мобилност на роботите, а полезният товар на Спот, който може да достигне до 14 кг, е по-голям отколкото при повечето летящи дронове.

В „Boston Dynamics“ твърдят, че възможностите на техните машини са много по-широки. При условия на коронавирус той може да се използва за дезинфекция, организация на взаимодействие с пациенти и ако инсталирате дисплей върху него, той дори може да “общува” с пациенти, използвайки отдалечен оператор. В Сингапур такива роботи вече са използвани, за да предупреждават жителите на града за необходимостта от поддържане на социална дистанция. Американската полиция проучва възможността Спот да бъде използван за проучване на минирани обекти и тяхното обезвреждане./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448