Първият американски апарат, кацнал на Луната след повече от половин век, спря да функционира

Наука 01.03.2024 15:17 Снимка: ДНЕС+

Първият американски апарат, кацнал на Луната след повече от половин век, спря да функционира

Първият американски космически апарат, стъпил на Луната след астронавтите от мисиите "Аполо" на НАСА, "замлъкна" седмица след като счупи крак при кацането и се преобърна близо до лунния Южен полюс, предават Асошиейтед прес и БТА.

Спускаемият апарат "Одисей" на "Интюитив машинс" (Intuitive Machines) издържа по-дълго, отколкото частната компания очакваше, след като се преобърна на една страна с нарушена слънчева батерия и комуникация.

Краят настъпи, когато диспечерите на полета получиха последна снимка от "Одисей" и подадоха команда към компютърните и енергийните му системи да останат в режим на готовност.

Така спускаемият апарат ще може да се събуди след две до три седмици, ако оцелее в студената лунна нощ. Говорителят на "Интюитив машинс" Джош Маршал каза, че тези последни стъпки са изтощили батериите на спускаемия модул и са накарали "Одисей" да се "потопи в продължителна дрямка".

"Лека нощ, Оди. Надяваме се да се чуем с теб отново", съобщи "Интюитив машинс" чрез социалната мрежа Екс, известна преди като Туитър.

Преди да "остане без сила", "Одисей" изпрати т.нар. от компанията "подобаващо прощално предаване".

Снимката, направена точно преди кацането, показва долната част на спускаемия апарат върху набраздената повърхност на Луната. На заден план се вижда "по малко" от Земята и Слънцето.

Първоначалният план беше спускаемият модул да издържи на Луната около седмица.

Базираната в Хюстън компания "Интюитив машинс" стана първата частна фирма, която осъществи кацане на космически апарат на Луната, без той да се разбие. Това се случи на 22 февруари, когато "Одисей" се спусна на лунната повърхност.

От 60-те години на миналия век насам само пет държави са постигали това, включително Япония, която направи странично кацане миналия месец.

"Одисей" пренесе шест експеримента за НАСА, която плати 118 милиона долара за пътуването.

Първият опит на друга частна компания - "Астроботик", да позиционира апарата си "Перигрин" на Луната, се провали през януари.

НАСА гледа на тези частни спускаеми апарати като на разузнавачи, предназначени да проправят пътя на астронавтите, които трябва да пристигнат след още няколко години.

Преди "Одисей" на Луната за последен път са стъпвали Джийн Чернан и Харисън Шмит от мисията "Аполо 17" през 1972 г.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361