Отричат за сингапурски COVID щам, по-опасен за децата

Наука 19.05.2021 10:55 Снимка: ДНЕС+

Отричат за сингапурски COVID щам, по-опасен за децата

Сингапурските власти отрекоха предположенията на Индия относно идентифицирането на сингапурски щам на коронавируса, за който се твърди, че е особено опасен за децата. Това съобщи в сряда вестник The Straits Times с позоваване на Министерството на здравеопазването на републиката.

"Подобни твърдения не отговарят на действителността, няма сингапурски щам на вируса. Щамът, идентифициран в много случаи през последните седмици в Сингапур, съвпада с този, произхождащ от Индия - B.1.617.2.", - увери Министерството на здравеопазването. "Проучванията показват, че този щам е свързан с няколко огнища на разпространение на вируса в града-държава", добави министерството.

Главният министър на столичния район Делхи Арвинд Кейривал призова във вторник индийското правителство да спре напълно комуникацията със Сингапур. Според Кейривал, "съществува опасност сингапурският вариант на вируса да бъде внесен в Индия". "Това може да застраши трета вълна от разпространението на инфекцията, която ще бъде много опасна за децата", предупреди главният министър.

Сингапурските власти отново въведоха социални ограничения на 16 май на фона на увеличаване на броя на заразените с коронавирус. В продължение на няколко месеца в града практически няма нови случаи на предаване от човек на човек. Миналата седмица обаче ежедневното нарастване на броя на заразените достигна 38, което беше рекордно високо през последната година. Училищата и колежите са затворени от сряда.

Ръководителят на Министерството на здравеопазването Хе Йе Кун обяви решението да се разреши на лица над 12-годишна възраст да се ваксинират с ваксината, произведена от Pfizer-BioNTech.

Но според световните стандарти епидемията в Сингапур е слаба - властите в града с 5,7 млн. жители съобщиха за над 61 000 заразени до момента и 31 починали./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448