Откритие на китайски учени вероятно ще разгадае мистерията на произхода на космическите лъчи

Наука 18.05.2021 14:43 Снимка: ДНЕС+

Откритие на китайски учени вероятно ще разгадае мистерията на произхода на космическите лъчи

Китайски учени откриха дузина космически лъчи с ултрависока енергия в Млечния път, което може да промени разбирането на човечеството за галактиката, съобщи Радио Китай.

Констатациите им са базирани на наблюдения от Обсерваторията на висока надморска височина за наблюдения на космически лъчи, която е една от ключовите съоръжения от научната и технологична инфраструктура на страната и се изгражда в момента в Даочън, провинция Съчуан.

Резултатите на учените от Института по високоенергийна физика към Китайската академия на науките бяха публикувани в сп. „Nature“. Откритието им бе направено след 11 месеца наблюдения със завършеното наполовина оборудване. Учените регистрираха и фотони с енергия над 1 пета-електрон волта (PeV), което е 100 пъти повече от рекордното ниво, постигнато от направен от човек ускорител на Земята.

„Тези открития преобръщат традиционните ни представи за Млечния път и дават старт на ерата на ултрависокоенергийната астрономия. Те ще ни подтикнат да преосмислим механизма чрез който се генерират и разпространяват високоенергийните частици в Млечния път“, каза главният учен на обсерваторията Цао Джън, добавяйки, че чрез ултрависокоенергийната гама астрономия мистерията за произхода на космическите лъчи вероятно много скоро ще бъде разгадана.

Очаква се обсерваторията в Даочън да бъде завършена до края на тази година.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448