Открит e латентен ХИВ в мозъка на заразени хора

Наука 25.06.2023 16:46 Снимка: ДНЕС+

Открит e латентен ХИВ в мозъка на заразени хора

Известно е, че ХИВ се крие в кръвта, но това е първото пряко доказателство за латентен ХИВ в мозъка.

Ново проучване доказа нещо, което учените подозираха от дълго време: вирусът на човешката имунна недостатъчност (HIV) е способен да се спотайва латентно в мозъка. Клетките, наречени микроглия - част от собствената специализирана имунна система на мозъка, действат като постоянен резервоар за вируса – но сега, когато знаем, че това се случва можем да се опитаме да го премахнем, пише vesti.bg.

Като ретровирус, нормалният жизнен цикъл на ХИВ изисква от него да прави копия на генетичния си материал и да го вмъква в човешките гостоприемни клетки. Обикновено заразява специфична подгрупа на белите кръвни клетки, ключова част от имунната система. Постепенната загуба на тези клетки води до намаляване на имунната функция и ако не се лекува се стига до развитие на синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН).

Но понякога заразените с ХИВ клетки могат да имат различно развитие и да станат латентни - те стават пасивни или неактивни и могат да останат така в продължение на много години.

Въпреки че настоящите лечения могат да позволят на ХИВ-позитивните хора да достигнат състояние на „неоткриваем вирусен товар“, което означава, че инфекцията е под контрол и те вече не могат да предават вируса на други, все още не е възможно да се направи нещо за тези спящи клетки. Ако лечението бъде спряно, латентната инфекция може да се възстанови, причинявайки рецидив на активно заболяване.

Проучване сега показа, че както може да бъде латентен в малък брой заразени кръвни клетки, ХИВ има и друго място, където да се крие – в мозъка.

„Сега знаем, че микроглиалните клетки служат като постоянен мозъчен резервоар“, каза първият автор д-р Юянг Танг, асистент в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил (UNC). „Това се подозираше в миналото, но липсваха доказателства при хората.“

В най-добрия случай анализирането на човешка мозъчна тъкан е трудно начинание, но при пациенти, приемащи лекарства за справяне с ХИВ, би било още по-опасно да се взимат проби. Откритието е направено благодарение на много специална изследователска програма, наречена The Last Gift.

„Пробите са от хора, живеещи с ХИВ, които са на терапия, но имат и някакво фатално заболяване“, обясни съавторът д-р Дейвид Марголис, директор на Центъра за лечение на ХИВ на UNC. „Те са били готови не просто да дарят телата си на науката, но и да участват в изследователската програма в месеците, преди смъртта им. Това е изключителна програма, която направи възможно това важно изследване.“

Освен, че могат да проучат дарените жизненоважни проби от мозъчна тъкан, изследователите са извършили и някои експерименти върху мозъчни клетки от макаци, заразени с маймунски имунодефицитен вирус (SIV), близък роднина на ХИВ.

Екипът успя да открие ХИВ ДНК в микроглия, извлечена от проби от мозъчна тъкан, което показва, че вирусът може да седи в тези клетки в латентно състояние. Следващото нещо, което учените се надяват да разберат, е точно колко голям е този новооткрит вирусен резервоар, а също и как вирусът може да остане незабелязан толкова дълго, като стои в мозъка. Действащите механизми изглеждат различни от тези, които позволяват на ХИВ да остава латентен в белите кръвни клетки.

Д-р Янг каза: „ХИВ е много умен. С течение на времето той еволюира, за да има епигенетичен контрол върху своята проява. Започваме малко по малко да разкриваме уникалния механизъм, който позволява латентност на ХИВ в мозъчната микроглия.“

С помощта на това откритие учените могат да успеят да намерят начин за премахване на латентния ХИВ, а след това и истински лек за инфекцията, но това остава много предизвикателна задача.

Както Марголис подчерта: „Проблемът с опитите за премахване на ХИВ е като опитите за премахване на рака. Иска ти се да можеш да махнеш всичко, за да не се върне.“/24 часа

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027