Откриха защо точно червеното месо е вредно за сърцето

Наука 08.04.2013 18:51

Химикал, открит в червеното месо, помага да се обясни защо прекомерното консумиране на пържоли, кайма и бекон вреди на сърцето, твърдят американски учени.

Изследване, публикувано в списание "Нейчър медисин" показва, че карнитинът, съдържащ се в червеното месо, се разпада от бактерии в червата.

Това предизвиква серия от събития, които довеждат до по-високи нива на холестерола и увеличен риск от сърдечни болести.

Диетолозите предупреждават, че може да съществува риск за хората, приемащи хранителни добавки с карнитин, предаде Би Би Си.

Съществуват множество изследвания, които предполагат, че

честото консумиране на червено месо може да бъде вредно за здравето.

Във Великобритания правителството препоръчва да се консумира не повече от 70 грама червено или обработено месо на ден, което е еквивалент на два резена бекон.

Смята се, че наситените мазнини и консервантите допринасят за сърдечни проблеми.

Въпреки това учените смятат, че те не са единствената причина червеното месо да вреди на сърцето. /vesti.bg

CHF CHF 1 2.10191
GBP GBP 1 2.26108
RON RON 10 3.85249
TRY TRY 100 4.17961
USD USD 1 1.69586