Отказвате секс, страдате от косопад? Може би сте жертва на дълъг COVID

Наука 08.08.2022 09:16 Снимка: ДНЕС+

Отказвате секс, страдате от косопад? Може би сте жертва на дълъг COVID

Ако имате косопад и партньорът вече не ви привлича в сексуален план, тогава вероятно сте една от многобройните жертви на дългия COVID. Това установява ново проучване на Университета в Бирмингам.  

„Това изследване потвърждава, че това, което пациентите са съобщили на медиците като симптомите на Long Covid, те са изключително широки и не могат да бъдат напълно отчетени заради  други рискови фактори около начина на живот или хронични състояния“, казва един от авторите д-р Шамил Харун, асоцииран клиничен професор по обществено здраве в университета в Бирмингам, цитиран от сайта interestingengineering.com.

За да стигнат до заключенията си, изследователите анализират електронни здравни досиета на 2,4 милиона души в Обединеното кралство между януари 2020 г. и април 2021 г.

486 149 души са имали предишна инфекция, а 1,9 милиона души са били без индикации за коронавирусна инфекция, но при тях има съвпадение на симптоми с други диагнози.

Учените откриват широка гама от симптоми - задух, болка в гърдите, треска, амнезия, заболяване на червата, еректилна дисфункция, халюцинации, косопад и подуване на крайниците.

Учените установяват и кои групи са по-застрашени от риска от развитие на дълъг COVID - това са жени, по-млади хора и цветнокожи.  

Изследователите се надяват откритието да помогне на медиците и те да включат в терапиите си тези нови данни за усложненията, предизвикани от продължителната коронавирусна инфекция. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648