Около 2,5 милиарда динозавъра Тиранозавър рекс са бродили по Земята

Наука 16.04.2021 16:06 Снимка: ДНЕС+

Около 2,5 милиарда динозавъра Тиранозавър рекс са бродили по Земята

Ако само един Тиранозавър рекс - хищен динозавър, всявал ужас през периода креда, изглежда впечатляващ, какво ще кажете за около 2,5 милиарда подобни създания? Това според учени е общият брой на страховитите тиранозаври, бродили по Земята през периода на съществуването им, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс" и БТА.

Авторите й представят първото по рода си изчисление на общата популация на Тиранозавър рекс през приблизително 2,4-те милиона години, през които този страховит вид е обитавал западната част на Северна Америка по време на "здрача" на ерата на динозаврите.

Учените са взели предвид фактори като размер на ареала му, телесна маса, модел на растеж, възраст в полова зрялост, продължителност на живота, продължителност на едно поколение и общото време на съществуване на Тиранозавър рекс преди изчезването на динозаврите преди 66 милиона години.

Изследователите се позовават и на доктрина, свързваща популация към телесна маса: колкото по-голямо е дадено животно, толкова по-малко са отделните екземпляри.

Според направения от учените анализ общият брой индивиди от вида Тиранозавър рекс, които някога са съществували, е около 2,5 милиарда, в това число приблизително 20 000 възрастни екземпляра, живели по едно и също време.

Откакто видът Тиранозавър рекс е описан за първи път през 1905 г., досега са открити вкаменелости от над 40 екземпляра, предоставяйки изобилна информация за страховития звяр, чийто образ разпалва въображението.

"Защо Тиранизовар рекс е толкова емблематичен? Защото е убиец с изключителни размери и огромни зъби, какъвто нямаше да можем да си представим, ако ги нямаше вкаменелостите. Благодарение на тях можем да придобием и реална представа отвъд пределите на въображението. Нещо като Годзила, но истинско. Нещо, които те кара да се чувстваш малък и уязвим", казва ръководителят на изследването Чарлз Маршал.

Тиранозавър рекс с неговите страховити характеристики е бил сред най-големите хищни динозаври. Най-огромният известен представител на вида е екземпляр, наречен Сю, които се намира в музея "Фийлд" в Чикаго. Дължината му е 12,3 метра, предполагаемите му тегло и продължителност на живота - съответно девет тона и 33 години.

Според новото изследване възрастен екземпляр от вида Тиранозавър рекс е тежал 5,2 тона, средната продължителност на живота за вида е била 28 години, времето на продължителност на едно поколение - 19 години, общият брой на поколенията - над 125 00, а ареалът му е бил от порядъка на 2,3 милиона квадратни километра.

Учените изчисляват също, че средната плътност на популацията е била около един Тиранозавър рекс на всеки приблизително 100 квадратни километра.

Фосили на Тиранозавър рекс са откривани в канадските провинции Албърта и Саскачеван, и американските щати Монтана, Уайоминг, Южна Дакота, Северна Дакота, Юта, Колорадо, Ню Мексико и Тексас. Страховитият звяр е срещнал гибелта си след сблъсъка на Земята с астероид преди 66 милиона години, след който от лицето й са заличени три четвърти от видовете.

Въпреки че несигурността в оценките е голяма и някои от предположенията могат да бъдат оспорени от други палеонтолози, изследването е от полза за по-доброто разбиране на този прословут динозавър, отбелязва Маршал, директор на Музея по палеонтология на Калифорнийския университет и професор по интегративна биология в Калифорнийския университет в Бъркли./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448