Обикновената настинка може да ни защити от COVID-19

Наука 24.03.2021 12:31 Снимка: ДНЕС+

Обикновената настинка може да ни защити от COVID-19

Шотландски изследователи са установили, че антителата, натрупани по време на обикновена настинка, могат да ни осигурят някакво ниво на защита срещу новия коронавирус.

Изследвания, проведени от Университета в Глазгоу доказват, че човешкият риновирус "предизвиква вроден имунен отговор", който блокира репликацията на коронавируса в дихателните пътища.

Предишни изследвания показват, че когато човешките риновирусни инфекции влязат в контакт с други респираторни вируси, "видът и тежестта" на инфекцията обикновено зависят от способността на вируса да се разпространява.

Изследователите са пресъздали контролирани коронавирусни инфекции в лабораторна среда. След това изследователите са проучили репликацията на коронавирус в заразените от него клетки.

Изследователите са изследвали заразени както с коронавирус, така и с обикновена настинка, както и отделно двата случая.

„Нашите изследвания показват, че човешкият риновирус предизвиква вроден имунен отговор в човешките дихателни епителни клетки, който блокира репликацията на вируса COVID-19, SARS-CoV-2“, заяви проф. Пабло Мурсия от Центъра за изследване на вируси към университета в Глазгоу.

„Това означава, че имунният отговор, причинен от леки, обикновени настинки и други вирусни инфекции, може да осигури някакво ниво на преходна защита срещу SARS-CoV-2, потенциално блокирайки предаването на SARS-CoV-2 и намалявайки тежестта на боледуването от COVID-19“, добави проф. Мурсия. "Междувременно ваксинацията е най-добрият ни метод за защита срещу COVID-19", заяви тя./БГНЕС

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176