Новата мания на Джеф Безос - безсмъртието

Наука 08.09.2021 09:23 Снимка: ДНЕС+

Новата мания на Джеф Безос - безсмъртието

Когато си най-богатият човек на света, със сигурност можеш да си купиш всичко, което искаш, освен едно - безсмъртие. Или поне засега, защото именно това е новата фикс идея на Джеф Безос, в която ще инвестира време и средства. Altos Labs е старъп компанията, която основава Юрий Милнър -  руско-израелски предприемач, рисков капиталист и физик. Миналата година той организира в имението си в Пало Алто, Калифорния, научна конференция за това как биотехнологиите могат да поддържат хората млади.

Идеята се харесва на Безос и той решава да я подкрепи като става един от основните  инвеститори на Altos Labs - стартъп компания, създадена с идеята да намери пътя към безсмъртието.

За кратко време тя събира над 270 милиона долара, които да се използват за разработване на технология, която препрограмира клетките в организма и връща биологични часовник - първо при животните, а после и при хората.

Засега не се знае много за проекта, освен че в екипа на компанията е привлечен д-р Шиня Яманака, нобелов лауреат и пионер в изследването на препрограмирането на клетките. Той открива, че само чрез добавянето на четири специфични протеина те могат да бъдат инструктирани да се върнат в предишно свое състояние.

В екипа са още няколко учени и лекари, известни с постиженията си в тази област. Засега на Altos Labs не се гледа като на инвестиция, целяща печалба. Основата цел е осъществяване на план за ускоряване на изследванията против стареене. Пък когато подобна иновативна технология бъде създадена, тя със сигурност ще доведе до огромни приходи, предава Daily Mail.

Една от първите цели на компанията е да създаде начин за препрограмиране на клетките, който не води до смърт при животните, използвани за тестове. При предишни опити се стига до образуването на ембрионални тумори.

Все още е твърде рано да се говори за опити върху хора, защото технологията не просто прави клетките по-млади, но и променя тяхното предназначение, превръщайки ги в стволови. Затова със сигурност ще минат години, а може би и десетилетия, докато стане приложима и върху нас. А Безос може да се моли да има повече време живот, за да успее да я изпробва и върху себе си./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448