Нова mRNA ваксина ще се бори с рака

Наука 19.10.2022 13:32 Снимка: ДНЕС+

Нова mRNA ваксина ще се бори с рака

За лек за рака, най-коварната болест, с която се срещат лекари и пациенти, се говори от години. За щастие, сме все по-близо до това учените да открият нов начин за лечение. Вариантът с ваксина звучи лесен, удобен и достъпен, но възможен ли е той?

Оказва се, че да. Още повече, че ваксини, предназначени да се борят с унищожаването на раковите клетки могат да бъдат налични до края на десетилетието. Или поне така твърдят Угур Шахин и Йозлем Тюречи, съоснователи на BioNTech, германската фирма, която си партнира с Pfizer за производството на mRNA ваксината срещу Covid.

Двамата твърдят, че са направили пробив, с който могат да подхранят оптимизма на хората за ваксини срещу рака. В интервю за BBC те споделят, че ваксините се окачва да може да се използват при пациенти, диагностицирани с рак, още преди 2030 г.

Снимка 591531

 

Любопитното за бъдещата ваксина е, че тя е базирана на mRNA, също както и тази против Covid. Според Угур Шахин и Йозлем Тюречи същият подход може да се използва, за да се подготви имунната система да търси и унищожава раковите клетки. Вместо да носи код, който идентифицира вирусите, ваксината съдържа генетични инструкции за ракови антигени - протеини, които обикалят повърхностите на туморните клетки.

Очакванията са ваксината срещу рак на BioNTech да е успешна. Все пак, компанията може да се похвали, че вече няколко от тях са преминали през клинични изпитвания.

Германската фирма се надява да разработи лечения за рак на червата, меланома, както и други видове рак. В тази предизвикателна мисия обаче трудностите не са малко. Раковите клетки, които изграждат туморите, могат да бъдат осеяни с голямо разнообразие от различни протеини, което прави изключително трудно да се направи ваксина, която е насочена към всички ракови клетки, а не към здрави тъкани.

Въпреки това, Угур Шахин и Йозлем Тюречи продължават усилено да работят, за да създадат ефективна ваксина срещу рак - техен проект, на който са били отдадени още преди пандемията.

Преди вече почти три години фокусът им неочаквано е трябвало да премине изцяло към разработването на ваксината против Covid. Обратно в края на 2022 г. обаче те се завръщат към другия си значим и амбициозен проект - ваксината, с която човечеството се надява, че ще може да се избави от рака/lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648