Научете! Чубрицата убива бактериите в мръвките
Наука 16.04.2014 14:35
Институтът по криобиология и хранителни технологии е направено изследване за използването на подправки при мляното месо. От него е установено, че лиофилизираните екстракти от розмарин, мащерка, риган и чубрица намаляват естествената микрофлора на мляно месо.
Най-много бактерии убиват чубрицата и ригана, обясни пред „Телеграф” директорът на института проф. Габриела Маринова.
„Двете подправки могат да се използват като естествени антимикробни стабилизатори в хранителни продукти от мляно месо. Направено е и сравнително изследване на ефекта на лиофилизирани екстракти от различни подправки върху мляно месо срещу стандартни щамове стафилококи и ешерихия коли и е установено, че екстрактът от чубрица проявява силно потискащо действие и към двата щама.
„Двете подправки могат да се използват като естествени антимикробни стабилизатори в хранителни продукти от мляно месо. Направено е и сравнително изследване на ефекта на лиофилизирани екстракти от различни подправки върху мляно месо срещу стандартни щамове стафилококи и ешерихия коли и е установено, че екстрактът от чубрица проявява силно потискащо действие и към двата щама.
Чубрицата е най-антимикробната Билка”, обясни проф. Маринова.
В проект за повишаване качеството на храните е предложена иновация – замяна на синтетичния антиоксидант суперфриш с натуралния розмарин. „Той спомага за потискане на окислителните процеси в места при производството на кайма, малотрайни колбаси и и сурово-пушен колбас тип „Петрохан”, каза тя.
„Замяната на синтетичния антиоксидант с натурален дава възможност на производителя да намали Е-нормите на етикета на крайния продукт, а знаем, че консуматорите са много чувствителни към употреба на Е-та”, допълни експертът. /tribali.info
В проект за повишаване качеството на храните е предложена иновация – замяна на синтетичния антиоксидант суперфриш с натуралния розмарин. „Той спомага за потискане на окислителните процеси в места при производството на кайма, малотрайни колбаси и и сурово-пушен колбас тип „Петрохан”, каза тя.
„Замяната на синтетичния антиоксидант с натурален дава възможност на производителя да намали Е-нормите на етикета на крайния продукт, а знаем, че консуматорите са много чувствителни към употреба на Е-та”, допълни експертът. /tribali.info
![]() |
1 | 2.07669 |
![]() |
1 | 2.26842 |
![]() |
10 | 3.86322 |
![]() |
100 | 4.09174 |
![]() |
1 | 1.67337 |
Последни новини
- 18:01 Пуснаха под домашен арест 18-годишния, блъснал с АТВ петима в Слънчев бряг
- 17:48 Славия отново влезе във война с феновете си, поиска извинение към Венци Стефанов
- 17:34 Нова функция на тол-а засича липсата на поставен предпазен колан
- 17:22 Азис взе работата на Звездев и Токев
- 17:09 Мъж прегази съсед в Сливен
- 16:57 Πeттe нaй-извecтни в cвeтa бизнec фaлитa oт нaчaлoтo нa xилядoлeтиeтo
- 16:44 Барселона реши бъдещето на Жул Кунде
- 16:31 Голям пожар гори край Аксаково, търсят доброволци за гасенето