НАСА улови вибрации и звуци от 4 метеорита, ударили се в Марс

Наука 20.09.2022 14:18 Снимка: ДНЕС+

НАСА улови вибрации и звуци от 4 метеорита, ударили се в Марс

Спускаемият апарат "ИнСайт" на НАСА, който се намира Марс, е успял да улови вибрации и звуци от четири метеорита, които са се ударили в повърхността на Червената планета, предаде Асошиейтед прес, пише БТА.

Засечените сеизмични и акустични вълни са от поредица от сблъсъци през 2020 г. и 2021 г. Сателит в орбита около Марс потвърди местата на ударите, до 290 километра от апарата.

Първият метеорит, за който е получено потвърждение, се е разпаднал на поне три части, като всяка от тях е образувала кратер на повърхността на Червената планета. На 11-секунден аудиозапис от този удар се чуват три звука, като единият наподобява този, издаван от метал при силно блъскане от вятър тук, на Земята.

"След тригодишното чакане "ИнСайт" да засече сблъсък, тези кратери изглеждаха красиви", казва в изявление Ингрид Добар от университета Браун, съавтор на статията, публикувана в списанието "Нейчър джиосайнъс".

Екипът, ангажиран с "ИнСайт", очакваше апаратът да засече множество подобни сблъсъци заради близостта на Марс до астероидния пояс и рядката атмосфера на планетата. Вграденият френски сеизмометър на спускаемия модул може да е пропуснал сблъсъци заради пречещия шум от марсианския вятър или сезонни промени в атмосферата. Според НАСА учените сега знаят какво да търсят, което вероятно ще доведе до увеличаване на засечените подобни звуци.

Космическият апарат на НАСА “ИнСайт” пристигна на Червената планета през 2018 г., за да изучава сеизмичните вълни и вътрешната й структура. Мисията му ще помогне на учените да разберат по-добре как са се формирали скалистите планети в Слънчевата система.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648