НАСА ще публикува резултатите от проучване на НЛО

Наука 14.09.2023 12:43 Снимка: ДНЕС+

НАСА ще публикува резултатите от проучване на НЛО

НАСА ще оповести резултатите от дългоочаквано проучване на неидентифицирани летящи обекти (НЛО) в небето, предаде АФП.

Миналата година американската космическа агенция обяви, че преглежда доказателства за неидентифицирани аномални явления, които замениха термина "НЛО" в официалния език.

Темата отдавна вълнува обществеността, но е отбягвана от мейнстрийм науката.

Независим екип от 16 изследователи сподели предварителните си наблюдения през май, като установи, че съществуващите данни и доклади на очевидци са недостатъчни за категорични заключения, и същевременно призова за по-систематично събиране на висококачествени данни.

Малко вероятно е докладът да промени тази равносметка, но в крайна сметка той може да постави началото на нова мисия за агенцията.

Докато сондите и роувърите на НАСА претърсват Слънчевата система за вкаменелости от древни микроби, а астрономите и́ търсят признаци на разумни цивилизации на далечни планети, историческата и́ позиция е да "развенчава" наблюденията на нашата планета.

За 27 години са документирани повече от 800 "явления", от които два до пет процента се смятат за евентуално аномални, заявиха авторите на доклада по време на срещата през май.

Те се определят като "всичко, което не е лесно разбираемо за оператора или сензора", каза членът на екипа Надя Дрейк.

През последните години правителството на САЩ започна да се отнася по-сериозно към въпроса за НЛО, отчасти поради опасения, че те са свързани с чуждестранно наблюдение.

Работата на НАСА, която разчита на декласифицирани материали, е отделена от разследванията на Пентагона, въпреки че двете страни координират действията си по въпроси, свързани с прилагането на научни инструменти и методи.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993