НАСА с нова система - предвижда природни катаклизми 30 минути по-рано

Наука 17.05.2023 18:09 Снимка: ДНЕС+

НАСА с нова система - предвижда природни катаклизми 30 минути по-рано

Убийствените слънчеви бури могат да спрат интернета и захранването за часове – и ще имате само 30 минути, за да се подготвите, според проучване на НАСА.

Американската космическа агенция е разработила нова система с изкуствен интелект, която да предвижда кога разрушителни събития ще връхлитат Земята.

Системата е най-модерното, с което разполагаме и въпреки това ни дава само 30 минути, които може да не са достатъчни, за да се подготвим за пълен мрак.

Въпреки това хората вече могат да предприемат стъпки, за да се подготвят за екстремно слънчево събитие. Някои от тях са да се приготви комплект за оцеляване и да се отпечатат копия на цифрови документи.

От НАСА обявиха разработването на компютърен модел, наречен DAGGER (официално Deep Learning Geomagnetic Perturbation) през март, но изследването вече набира обществена популярност, пише Вести.бг. 

 

Международен екип от изследователи на Frontier Development Lab – партньорство, включващо НАСА, Геоложката служба на САЩ и Министерството на енергетиката на САЩ – използва AI, за да търси връзки между слънчевия вятър и геомагнитните смущения.

Изследователите са приложили AI метод, наречен „задълбочено обучение“, който обучава компютрите да разпознават модели въз основа на предишни примери.

Екипът използва технологията, за да идентифицира връзките между измерванията на слънчевия вятър от хелиофизичните мисии.

Тези мисии са сонди, внимателно разположени в космоса, за да създадат набор от сензори, които работят заедно, за да изучават слънцето.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648