Млечните храни предотвратяват миома

Наука 07.12.2009 21:47

Консумацията на голямо количество млечни продукти намалява риска от развитието на миома на матката – доброкачествен тумор, който се среща често при жените над 30 години.

Причините за образуването на миома остават неизяснени, но се предполага, че половите стероидни хормони и факторите на растежа играят важна роля при болестта, отбелязва ИТАР-ТАСС. Известно е, че този вид заболяване се среща 2-3 пъти по-често при тъмнокожите жени.

Изследване на Бостънския университет /САЩ/ е проведено сред 59 хиляди афроамериканки, тъй като се знае, че те получават по-малко калций, магнезий и фосфор с храната, отколкото белите жени.

Медиците са проучили антиоксидантното влияние на млечните продукти върху работата на ендогенните полови хормони в женския организъм. В течение 10 години, които е обхванал обзора, са били регистрирани 6 хиляди случая на миома на матката. Гинеколозите са забелязали, че високото равнище на млечни продукти в менюто намалява вероятността от заболяването.

Рискът от образуване на фиброзен тумор е намалял с 30% при жените, които са консумирали по 4 или повече порции млечни продукти дневно. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.10033
GBP GBP 1 2.25716
RON RON 10 3.85385
TRY TRY 100 4.21711
USD USD 1 1.71504