Леко покълналата скилидка чесън още по-полезна
Наука 13.03.2014 23:52
Броим за негоден чесъна с наболи от скилидките кълнчета и видим ли издайнически връхчета - бум цялата глава в кофата за боклук. Но отскоро учените препоръчват точно обратното - да си ги ядем.
Ново поручване показва, че леко покълналите скилидки имат дори по-голяма антиоксидантна активност от смятаните за "здрави" чесънчета.
Човечеството използва най-миризливия вид лук от хилядолетия срещу десетки болести, включително и като естествена защита от рак. Не минава грипна епидемия, без продажбите на чесън да отбележат рекорд.
Но тези ползи се приписват на "най-хубавите", компактни скилидки. Прорасналите получават нула внимание. Досега. Защото се оказва, че при започването на покълването в скилидките се образуват много полезни съединения.
Разбира се, чесънът не ги произвежда в наша чест, а защото се задействат механизми като при развитието на истинско ново растение. Целта на "майчиното" е да защити "поколението" срещу всевъзможни патогени. Но от този бонус може да се възползва и човекът, смятат учените. Те стигнали до идеята за проучването след проект, който изследвал увеличаването на здравословните ефекти в различни зърна в резултат на покълването им. При този процес се увеличава ензимната активност, защо да не е същото и при чесъна, запитали се изследователите. Проверката им потвърдила хипотезата.
Стимулирането на покълване показало рязка промяна на метаболитите в растението още на 5-ия ден. Пресен екстракт от прорастващите скилидки показал недвусмислено, че унищожава лабораторно заложените в опита патогени. /24chasa.bg
Ново поручване показва, че леко покълналите скилидки имат дори по-голяма антиоксидантна активност от смятаните за "здрави" чесънчета.
Човечеството използва най-миризливия вид лук от хилядолетия срещу десетки болести, включително и като естествена защита от рак. Не минава грипна епидемия, без продажбите на чесън да отбележат рекорд.
Но тези ползи се приписват на "най-хубавите", компактни скилидки. Прорасналите получават нула внимание. Досега. Защото се оказва, че при започването на покълването в скилидките се образуват много полезни съединения.
Разбира се, чесънът не ги произвежда в наша чест, а защото се задействат механизми като при развитието на истинско ново растение. Целта на "майчиното" е да защити "поколението" срещу всевъзможни патогени. Но от този бонус може да се възползва и човекът, смятат учените. Те стигнали до идеята за проучването след проект, който изследвал увеличаването на здравословните ефекти в различни зърна в резултат на покълването им. При този процес се увеличава ензимната активност, защо да не е същото и при чесъна, запитали се изследователите. Проверката им потвърдила хипотезата.
Стимулирането на покълване показало рязка промяна на метаболитите в растението още на 5-ия ден. Пресен екстракт от прорастващите скилидки показал недвусмислено, че унищожава лабораторно заложените в опита патогени. /24chasa.bg
![]() |
1 | 2.07736 |
![]() |
1 | 2.27158 |
![]() |
10 | 3.86253 |
![]() |
100 | 4.10195 |
![]() |
1 | 1.67308 |
Последни новини
- 19:34 ОАЕ скочиха срещу "подстрекателските изявления и действия" на Нетаняху за "Велик Израел"
- 19:26 АПИ: На 21 и 22 август през нощта ще се ограничи движението в тунел „Люлин“ на АМ „Струма“
- 19:19 Русия обяви, че е поела контрол над Александроград в Донецка област
- 19:11 Иво Христов: Срещата в Аляска е подарък за Тръмп и авариен изход за Путин
- 19:03 Трето дело за 2025 г. и десетки милиони долари дългове за Харви Уайнстийн
- 18:56 Учени разкриха уникални генни адаптации при дивата свиня, породени от нейната миграция
- 18:48 Reuters: Тръмп ще се опита да изтръгне от Путин споразумение за прекратяване на огъня в Украйна
- 18:40 Сблъсъци в Сърбия: 42 ранени полицаи, арестувани са 37 протестиращи