Косатки нападнаха яхта край Гибралтар

Наука 14.05.2023 20:09 Снимка: ДНЕС+

Косатки нападнаха яхта край Гибралтар

Малко след полунощ лодката, с която Вернер Шауфелбергер и екипажът му плават в морето край Гибралтар, започва да се тресе. Те плават от Тенерифе до град Беналмадена на испанското южно крайбрежие, разказва германското издание „Шпигел“.

Пътуването е тренировъчно и е част от програмата за обучение на швейцарското училище за ветроходство HOZ Hochseezentrum International. 

„Първоначално си помислих, че сме се „набили“ на нещо. Но след време разбрахме, че са косатки“, разказва Шауфелбергер пред швейцарска онлайн медия.

Екипажът незабавно е изключил двигателя на лодката, но животните са продължили да я атакуват. Имало е две по-малки и една голяма косатка. „Двете малки разклатиха лодката отзад, а голямата продължи да плува наоколо и да ни блъска с пълна сила“, разказва Шауфелбергер и допълва, че поведението на животните е било „целенасочено“.

Два часа по-късно екипажът открива две дупки в задната част на моторната яхта, през които нахлувало вода. Повикали бреговата охрана, която ги спасила и изтеглила на буксир повреденото плавателно средство, предаде bTV. Щетите обаче били големи и точно при акостирането на брега лодката потънала пред очите на екипажа.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364