Наука 17.06.2021 13:49 Снимка: ДНЕС+

Китай изстреля космически кораб с екипаж в историческа мисия

Китай изстреля космически кораб, който превозва трима астронавти към космическата им станция. Космическата станция все още е в процес на изграждане, съобщават "Ройтерс" и БиБиСи. 

Ракетата, транспортираща Шенжоу-12 към модула на космическата станция "Тианхе", бе изстрелян в 9:22 ч. пекинско време центъра за изстрелване Жиукуан в северозападната провинция Гансу в пустинята Гоби.

Шенжоу-12 е третата от 11 мисии - четири от които с екипаж - необходима за завършване на първата пълноценна космическа станция в Китай.

Астронавтите Ни Хайшен (56 г.), Лю Бомин (54 г.) и Тан Хонгбо (45 г.) трябва да работят и да останат в жилищните помещения на бъдещата космическа станция за три месеца.

Изстрелването и последващата мисия са поредната демонстрация на нарастващото доверие и възможности на Китай в космическата област. През последните шест месеца страната върна проби от скали на Земята от повърхността на Луната и приземи шестколесен робот на Марс - едновременно изключително сложни и предизвикателни начинания.

Основната цел на командира Ни Хайшен и неговия екип по мисията Шенжоу-12 е да въведе в експлоатация 22,5-тонния модул "Тианхе. "Имам много очаквания. Трябва да създадем новия си дом в космоса и да тестваме поредица от нови технологии. И така, мисията е трудна и предизвикателна. Вярвам, че заедно, тримата, работещи в тясно сътрудничество, извършващи задълбочени и точни операции, можем да преодолеем предизвикателствата. Имаме самочувствието да изпълним мисията."

Китайските власти запазиха самоличността на астронавтите от Шенжоу-12 до пресконференция в сряда. 56-годишният Ни Хайшен е най-възрастният астронавт на Китай. Той е ветеран от два предишни полета.

Храната, горивото и оборудването, от които триото ще се нуждае по време на престоя си са доставени от роботизиран товарен кораб миналия месец.

През последните години Китай не крие своите космически амбиции. Той вложи значително финансиране в своите космически усилия и през 2019 г. стана първата държава, която изпрати апарат до далечната страна на Луната.

И трябва да се справя сам при разработването на космическа станция, отчасти защото бе изключен от проекта на Международната космическа станция. САЩ, които ръководят това партньорство (с Русия, Европа, Канада и Япония) не искат да си сътрудничат с азиатската държава в орбита.

От своя страна Китай казва, че е отворен за чуждестранно участие в своята станция. На първо място това означава организирани научни експерименти. Например екипажът на Шенжоу-12 ще проведе иззследвания за рак, които се водят от Норвегия. А от външната страна на станцията има разработен от Индия телескопичен спектрограф за изследване на ултравиолетовите емисии, идващи от дълбокия космос (от експлодирали звезди).

В дългосрочен план вероятно ще има и посещения на станцията от некитайски граждани. Русия, която споделя технологии с Китай, спомена възможността да изпрати своите космонавти.

На пресконференцията за представяне на екипажа на Шенжоу-12, Джи Кимин, помощник-директор на китайската агенция за човешки космически полети, каза: "Приветстваме сътрудничеството в това отношение. Смятаме, че в близко бъдеще, след завършването на китайската космическа станция, ще видим китайски и чуждестранни астронавти да летят и да работят заедно".

Президентът Си Дзинпин също сериозно подкрепя космическите усилия на страната и китайските държавни медии редовно поставят "космическата мечта" като една стъпка по пътя към "национално подмладяване"./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448