Китай е готов да работи с всички страни за мирното използване на космическото пространство

Наука 19.06.2021 16:38 Снимка: ДНЕС+

Китай е готов да работи с всички страни за мирното използване на космическото пространство

Китай е готов да работи с всички страни, ангажирани с мирното използване на космическото пространство, за осъществяване на международен обмен и сътрудничество за изследване тайните на Вселената и използване на пространството за мирни цели, заяви вчера говорителят на МВнР Джао Лидзиен по време на редовната си пресконференция. Той подчерта, че това е полезно за изграждане на общност на споделено бъдеще за човечеството, съобщи Радио Китай.

Коментарът му бе във връзка с успешното изстрелване на кораба „Шънджоу-12“, който отведе трима китайски космонавти на строящата се орбитална станция „Тиенгун“. Това бе приветствано от космическите агенции на много страни, които го определиха като важна стъпка напред в изследването на Космоса от Китай и поредното доказателство на нарастващото увереност и възможности на Пекин в космическата област.

„Международната общност е свидетел на този исторически момент заедно с Китай. Руската национална аерокосмическа корпорация, НАСА, Европейската космическа агенция и много други национални космически агенции ни поздравиха. Ние сме дълбоко благодарни за това“, каза Джао Лидзиен.

По думите на говорителя, изследването на необятната Вселена е обща мечта на цялото човечество и Китай не прави изключение. Още през 1992 г. китайското правителство формулира тристепенна стратегия за развитие на пилотирани космически полети и оттогава насам страната прави необходимите стъпки, постигайки сериозни резултати.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448