Как коалите си набавят необходимата им вода

Наука 15.10.2021 19:00 Снимка: ДНЕС+

Как коалите си набавят необходимата им вода

Коалите прекарват 98% от времето си по дърветата и слизат на земята или само когато се преместват от едно дърво на друго, или когато търсят партньор. Отдавна се смята, че си набавят по-голямата част от водата, от която се нуждаят, отново без да слизат на земята. Сега нови изследвания показват, че сме пропуснали нещо в картинката.

До момента се смяташе, че коалите пият вода много рядко. Най-разпространеното схващане беше, че си я набавят от листата, които изяждат, както и от росата и дъждовната вода по тях.

От 2006 до 2019 г. учените от университета на Сидни обаче наблюдават 46 диви коали в парк в щата Виктория. За голяма своя изненада установяват, че животните не разчитат единствено на водното съдържание в листата, с които се хранят.

Наблюденията им показват, че всъщност коалите редовно пият вода, като облизват повърхността на мокрите дънери и клони след и по време на дъжд, пишат от Science Alert.

Екипът от учени отбелязва, че от съображения за сигурност изследователите на животинското поведение обикновено не провеждат наблюдения по време на обилни валежи - нещо, което може да обясни и защо не са забелязали специфичните действия на коалите.

"Този тип поведение - облизване на стволовете на дърветата, показва, че коалите могат да бъдат застрашени, ако не вали, защото това ги лишава от възможността да пият очевидно необходимата за тях вода", смятат още учените./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448