Как Google реши да изкарва пари от глобата от $5 милиарда, наложена от ЕК?

Наука 11.06.2021 19:42 Снимка: ДНЕС+

Как Google реши да изкарва пари от глобата от $5 милиарда, наложена от ЕК?

Google и Европейският съюз вече няколко години водиха битка около търсачката по подразбиране в операционната система Android. Както преди години, когато Европейската комисия не бе доволна от решението на Microsoft да принуждава потребителите да използват Internet Explorer с Windows, Брюксел сега не иска Android да се възползва от монопола на операционната система, за да подкрепя Google Search и Google Chrome.

Решението на ЕК — точно както в случая с Windows — бе система, при която потребителите решават коя услуга да използват при първото настройване на устройството. Проблемът? Google реши да взима пари от компаниите, които се появяват в списъка с алтернативни търсачки и браузъри. Сега компанията спира практиката.

Възможният избор за потребителите бе само сред четири алтернативи от общо пет позиции. Първото е заделено за приложения, които са инсталирани предварително — т.е. тези, които Google предлага.

През 2019 г. компанията започна да добавя четирите алтернативи на база тяхната популярност. Малко след това Google реши — както явно приляга на най-голямата рекламна компания в света — че това всъщност е реклама и трябва да получава пари заради включването им. Така включените алтернативи вече се определят въз основа на търг.

Сега от Google казват, че след "допълнителна обратна връзка от Комисията", спира порочната практика от септември. Компанията обещава да увеличи и предложените алтернативи.

Компанията бе санкционирана с $5 млрд. от Комисията, след като се възползва от монопола на операционната система, за да подкрепя собствените си услуги./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448