Кафето е полезно за зрението
Наука 11.05.2014 10:31
Химикал в кафето предотвратява влошаването на зрението и евентуална слепота заради дегенерация на ретината, дължаща се на глаукома, остаряване или диабет, установиха американски учени, цитирани от "Дейли мейл".
Учените от Корнелския университет направиха откритието, изследвайки антиоксидантните свойства на кафето, пише vesti.bg.
Кафето съдържа един процент кафеин, но от седем до девет процента хлорогенна киселина, която е силен антиоксидант. При лабораторно изследване с мишки тя предотвратява дегенерацията на ретината.
"Ретината е тънък слой от вътрешната задна страна на окото с милиони светочувствителни клетки и други нервни клетки, които получават и организират зрителната информация. Тя е и една от най-активните метаболитно тъкани, изискваща много кислород. Това я прави податлива на оксидативен стрес", каза ръководителят на изследването проф. Чанг Лий.
"Липсата на кислород и производството на свободни радикали води до увреждане на тъканта и загуба на зрение. Изследването е важно за изучаването на функционалните храни, т.е. за естествени храни, които са полезни за здравето. Кафето е най-популярната напитка в света и ние разбираме какви ползи носи", пояснява специалистът.
От предишни изследвания е известно, че кафето намалява опасността от болестта на Паркинсон, рак на простатата, диабет, Алцхаймер и влошаване на когнитивните умения заради напреднала възраст. /novinar.bg
Учените от Корнелския университет направиха откритието, изследвайки антиоксидантните свойства на кафето, пише vesti.bg.
Кафето съдържа един процент кафеин, но от седем до девет процента хлорогенна киселина, която е силен антиоксидант. При лабораторно изследване с мишки тя предотвратява дегенерацията на ретината.
"Ретината е тънък слой от вътрешната задна страна на окото с милиони светочувствителни клетки и други нервни клетки, които получават и организират зрителната информация. Тя е и една от най-активните метаболитно тъкани, изискваща много кислород. Това я прави податлива на оксидативен стрес", каза ръководителят на изследването проф. Чанг Лий.
"Липсата на кислород и производството на свободни радикали води до увреждане на тъканта и загуба на зрение. Изследването е важно за изучаването на функционалните храни, т.е. за естествени храни, които са полезни за здравето. Кафето е най-популярната напитка в света и ние разбираме какви ползи носи", пояснява специалистът.
От предишни изследвания е известно, че кафето намалява опасността от болестта на Паркинсон, рак на простатата, диабет, Алцхаймер и влошаване на когнитивните умения заради напреднала възраст. /novinar.bg
![]() |
1 | 2.07669 |
![]() |
1 | 2.26842 |
![]() |
10 | 3.86322 |
![]() |
100 | 4.09174 |
![]() |
1 | 1.67337 |
Последни новини
- 22:33 Черно море пак победи Спартак на собствения му стадион
- 22:20 Хороскоп за неделя, 17 август 2025 г.
- 19:31 В пет области на страната пенсионерите са над 40% от населението
- 19:19 Сгодени ли са Лиъм Хемсуърт и Габриела Брукс
- 19:04 Врязалият се в автобус Виктор е със счупени прешлени и две ребра
- 18:51 Да бъдеш Мадона
- 18:39 Постоянен ареста за мъжа, подал неверен сигнал за взривоопасно устройство на Летище „Васил Левски“
- 18:27 Община Бургас поиска помощ от военните за овладяване на пожара край Българово