Извънземните, астрономите и откриха ли живот извън Слънчевата система

Наука 13.09.2020 14:07 Снимка: ДНЕС+

Извънземните, астрономите и откриха ли живот извън Слънчевата система

Няма как темата за извънземните да остави някого равнодушен. Откакто се помним, живеем с идеята, че един ден ще ги срещнем. Фантастичните филми ни помогнаха дори да придобием представа как изглеждат. Въображението ни свърши останалата работа.

Съвсем скоро астрономи завършиха най-сериозното до момента търсене на извънземни цивилизации. Те сканираха 10,3 милиона звезди с радиотелескоп в Австралия.

Специалистите търсели "техноподписи", например комуникационни сигнали, които може да са от интелигентни извънземни същества. Те биха могли да бъдат доказателства за възможен живот извън Слънчевата система, съобщи Reuters.

С мрежата "Мърчисън" в Западна Австралия учените се опитали да открият нискочестотни радиосигнали от звезди в съзвездието с латинско име Vela.

"Не е изненадващо, че не открихме нищо", каза астрофизикът Чиноа Трембли. "Търсенето на живот извън Слънчевата система е голямо предизвикателство. Не знаем кога, как, къде или какъв сигнал можем да получим, който да насочва, че не сме сами в галактиката".

"Макар и изследването да достигна 100 пъти по-надълбоко и нашироко от досегашните, то обхвана сравнително малко звезди", обяснява астрофизикът Стивън Тингей от университета "Къртин". "Десет милиона звезди изглеждат много, но по изчисленията ни в Млечния път има около 100 милиарда звезди. Така че сме изследвали само около 0,001% от галактиката ни"./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286