Иновациите в ракетния двигател Long March -5B разкриват космическия капацитет на Китай

Наука 03.08.2022 17:11 Снимка: ДНЕС+

Иновациите в ракетния двигател Long March -5B разкриват космическия капацитет на Китай

Историята на най-мощната ракета носител на Китай - Long March-5B, е от съществено значение за Китайската космическа станция. Нейната мисия е да изведе огромни космически апарати в орбита. Китайската космическа станция се състои от един основен модул и два лабораторни модула. Всеки модул е огромен и тежи над 20 тона. Ракетата Long March-5B използва множество технологични иновации, зад които стоят години усилия и разработки на китайските специалисти, предава Радио Китай.

Двигателят, който задвижва ракетата, е нагледно доказателство за иновациите в космическата програма на Китай. Изграждането на ракетния двигател беше една от най-предизвикателните задачи в космическата програма на Китай, защото изисква много иновативни прецизни технологични решения. Двигателят на Long March-5B използва течен водород, течен кислород и керосин като горива. Тази комбинация се нуждае от години изследвания и тестове, за да се достигне до успешното излитане.

Двигателят също така е изграден от изцяло нови материали и суперсплави, за да издържи на невероятната температура до 3000 градуса по Целзий при запалване. Разработването на суперсплави, подходящи за ракетата, беше първият проблем, с който се заеха учените, когато страната одобри проекта за проектиране на двигател с течен кислород и керосин през 2000 г. Суперсплавите, разработени от Китай за ракетата, показват изключителни характеристики и вече са използвани в редица други национални проекта. Процесът по разработването на двигател с течен кислород и керосин също доведе до иновативното разработване на над 50 нови материала.

Друга важна стъпка в процеса беше разработването на самия двигател на ракетата. Да се достигне успешен резултат в този процес въобще не се оказва лесна задача – през 2001 г. двигателят се провали в четири теста с две последователни експлозии, а 5 години по-късно - през 2006 г. двигателят вече успява да достигне пълна оперативна мощност за 600 секунди. Само десет години след това през 2016 г., двигателят с течен кислород и керосин изпълни първата си задача в първия полет на Long March-5. От тогава този двигател успешно се прилага в много други важни космически мисии, включително първата китайска мисия на Марс, мисията Чан‘ъ-5 и изстрелването на основния модул на китайската космическа станция.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648