Инфекционист от САЩ: Съществува заплаха от COVID-26 и COVID-32

Наука 31.05.2021 09:58 Снимка: ДНЕС+

Инфекционист от САЩ: Съществува заплаха от COVID-26 и COVID-32

Необходимо е задълбочено проучване на произхода на COVID-19, в противен случай човечеството може да се сблъска с COVID-26 и COVID-32, каза Питър Хотес, американски учен и един от водещите инфекционисти в САЩ.

„Това е третата голяма епидемия на коронавирус през 21-ви век (след SARS и MERS)... Майката природа ни подсказва какво ще се случи: ще има COVID-26 и COVID-32, ако не разберем напълно произхода на COVID-19“, каза експертът в ефира на NBC News.

Хотес подчерта, че е необходимо да се разследва „появата на огнището“ на новия коронавирус. За това вирусолози, епидемиолози и други специалисти трябва да бъдат изпратени в китайския град Ухан, където започна епидемията. На място те ще трябва да съберат данни и необходимите проби, добави ученият.

В същото време експертът отбеляза, че би било трудно да се получи информация за произхода на коронавируса без сътрудничеството на Китай по този въпрос.

„Мисля, че наистина трябва да окажем силен натиск върху Китай, включително и чрез възможни санкции, така че екип от видни епидемиолози и вирусолози на място в Китай да имат безпрепятствен достъп до животни, хора, проби и лаборатории“, каза Хотес.

По-рано Белият дом разпространи съобщение, според което версията за разпространението на коронавируса поради извънредна ситуация в научна лаборатория все още не е изключена. В съобщението се цитират думите на американския президент Джо Байдън, че разузнавателната общност на страната допуска две версии за произхода на вируса: предаване на хора от животно и изтичане от лаборатория. В рамките на 90 дни разузнаването трябва да продължи да събира и анализира информация и да информира президента./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448