Индийската космическа агенция върна лунния модул в околоземна орбита

Наука 05.12.2023 16:56 Снимка: ДНЕС+

Индийската космическа агенция върна лунния модул в околоземна орбита

Индийската организация за космически изследвания (ISRO) успешно върна ускорителния модул на лунната мисия "Чандраян-3" в околоземна орбита. Това съобщиха от ISRO в съобщение за пресата.

"В поредния уникален експеримент ускорителният модул на мисията "Чандраян-3" беше преместен от лунна орбита на околоземна орбита", се казва в него.

Модулът успешно достави в орбитата на Луната спускаемия апарат с лунохода, който се приземи на повърхността на естествения спътник на Земята на 23 август.

След месец работа на модула в орбита около Луната, специалистите от ISRO решиха, че в него е останало достатъчно гориво, за да бъде извършена маневра за връщането му в околоземна орбита. Това беше направено с цел да се събере повече информация за бъдещите лунни мисии на Индия, включително планираната мисия за доставяне на проби от лунната почва на Земята, припомня БТА.

Индийската организация за космически изследвания отбелязват също, че орбитата, в която се намира модулът гарантира, че той няма да се сблъска с други близки до Земята обекти и ще може да продължи измерванията си.

CHF CHF 1 2.0566
GBP GBP 1 2.28434
RON RON 10 3.93053
TRY TRY 100 5.8357
USD USD 1 1.80945