Илон Мъск изстреля за втори път най-голямата ракета в историята

Наука 18.11.2023 16:13 Снимка: ДНЕС+

Илон Мъск изстреля за втори път най-голямата ракета в историята

Втори опит на "Спейс Екс" да достигне Космоса с ракетата "Старшип" - най-голямата в историята.

Секунди преди да излети, ракетата беше задържана на земята още минута. В крайна сметка изстрелването й мина успешно.

Първият опит на "Спейс Екс" да изведе кораба "Старшип" в Космоса беше през април. Тогава ракетата се взриви във въздуха четири минути след старта, което разруши площадката за изстрелване на компанията и хвърли пясък и бетонни парчета на километри.

Въпреки че Илон Мъск, главен изпълнителен директор и основател на "Спейс Екс", каза, че опитът за изстрелване на "Старшип" е надминал очакванията му, целта за достигане на Космоса не беше изпълнена, нито тази да бъде направена почти пълна обиколка около Земята и корабът да влезе отново в атмосферата, и да се спусне край бреговете на Хаваите.

В екипа, участвал в разработката на някои ключови системи на ракетата, има и българин - 27-годишният Орлин Велев - джуниър e старши инженер по структурната стабилност в Space X. Той работи от 6 г. за компанията на Мъск. Преди това е завършил университета "Джорджия Тех" със специалност "Машинно инженерство". Орлин Велев отива в САЩ още когато е бебе. Баща му Орлин Велев - старши е изтъкнат професор в Университета в Северна Каролина.

CHF CHF 1 2.07054
GBP GBP 1 2.28085
RON RON 10 3.9386
TRY TRY 100 6.27619
USD USD 1 1.81583