
Наука 31.01.2024 11:39 Снимка: ДНЕС+
Храната по време на бременност влияе върху затлъстяването в ранна детска възраст
Хранителните вещества, които майките получават преди и по време на бременност, имат реално значение за теглото на децата им през първите години от живота. Това установи проучване за причините и начините за предотвратяване на затлъстяването в детска възраст, цитирано от Синхуа.
В международното изследване са участвали около 500 майки и техните деца в Нова Зеландия, Сингапур и Великобритания, се посочва публикацията в рецензираното медицинско списание BMC Medicine, цитирана от БТА.
Половината от майките в проучването са получавали обогатена добавка, включваща витамини В2, В6, В12, D, пробиотици и мио-инозитол (вид карбоциклична захар), заедно със стандартните добавки за бременни.
Другата половина са били в контролна група и са получавали само стандартни добавки за бременни. Нито майките, нито техните медицински екипи са знаели в коя група са попаднали.
Когато изследователите проверили децата на двегодишна възраст, те открили два пъти по-малко деца със затлъстяване сред тези, чиито майки били в групата с обогатени добавки, в сравнение с контролната група, се казва в проучването
Освен това вероятността децата на майките от групата с обогатени добавки да са имали „бързо наддаване на тегло“ - състояние, което често води до затлъстяване - е с почти 25 % по-малка.
Данните сочат, че добавките за майки преди и по време на бременност имат ползи далеч отвъд бременността и за жените, които участват в нея, каза професор Уейн Кътфийлд от педиатричната ендокринология в Института „Лигинс“ към Университета в Окланд.
„Това може да се отрази на бебето им в детството и евентуално след това“, каза Кътфийлд и добави, че следващият етап от изследването е да се опита да установи кои от различните хранителни вещества в добавката оказват благоприятно въздействие по отношение на намаляването или предотвратяването на нездравословното наддаване на тегло.
„Все още не знаем точния механизъм, но има доказателства, че някои от микроелементите са свързани с метаболизма на тялото по време на бременността“, каза той, като добави, че изследователският екип продължава да проучва въздействието върху децата, когато те са на възраст между шест и осем години.
Професор Кийт Годфри от Университета в Саутхемптън уточни, че процентът на детското затлъстяване продължава да се увеличава в много страни, особено в групите с по-бедни родители.
Периодът преди и по време на бременността предоставя възможност за поддържане на по-добър хранителен статус на майката, тъй като това може да има трайни ползи за детето, каза Годфри.
Изследването е ръководено от Института „Лигинс“ към Университета на Окланд и е част от проучването NiPPeR съвместно с Университета на Саутхемптън, Националния университет на Сингапур и Сингапурския институт за клинични науки.
Още по темата
![]() |
1 | 2.07405 |
![]() |
1 | 2.25951 |
![]() |
10 | 3.86222 |
![]() |
100 | 4.13442 |
![]() |
1 | 1.68287 |
Последни новини
- 21:00 Хороскоп за вторник, 12 август 2025 г.
- 19:33 Туск: САЩ ще разговарят с европейските си партньори преди срещата Тръмп-Путин
- 19:25 Мъж открадна бус със стоки, полицията го задържа след гонка на летището
- 19:18 Зеленски: Отстъпките няма да накарат Русия да прекрати войната
- 19:11 Арестуваха българин в Гърция при акция за 270 кг кокаин за 5,5 милиона евро
- 19:03 Нидал Алгафари: Политиците да спрат да приемат опонентите си като вечни врагове
- 18:55 МО: Личен състав и военна техника ще се придвижват по републиканската пътна инфраструктура
- 18:48 Гвардейци заляха Вашингтон тази нощ, гонят бездомните (ВИДЕО)