Храната на бременната жена променя гена на плода
Наука 03.05.2014 08:05
Храната на жената по време на зачеването и в първите месеци на бременността може да промени гена на детето.
Досегашни опитите с животни вече доказаха, че храната на майката може да "включва" "отключва" определени гени. Сега специалистите представиха първите доказателства на сходна връзка и при хората. Учени специално са следяли 84 бременни жени от селски райони на Гамбия, разказва Би Би си. Там храната силно се променяла в зависимост от сезона (има дъждовни и периоди). Някои жени зачевали по време на дъждовния сезон, а други по време на сушата. По време на експеримента учени измервали равнището на питателни вещества в кръвта на жените и анализирали ДНК-то на децата между 2-я и 8-я месеца след раждането им.
"Оказва се, че в зависимост от питателни вещества в организма на майката се е променяла ДНК-то на детето", твърди ръководителят на екипа д-р Бренвин Хениг от Лондонския институт за хигиена и тропическа медицина. Това се потвърждава и опитите с гризачи. Примерно, цвета на козината на малки мишки е зависел от храната на майката. Затова е много важно правилно хранене до зачеването и по време на бременността", изтъква ученият.
В случая става дума за епигенетичните ефекти – измененията на ДНК, предполагащи "включването" и "изключването" на гени. Една от тези модификации засяга метилирането – присъединяването на метилни групи към частите на ДНК. Децата, родили се в дъждовен сезон, са имали повече метилни групи в 6-те изследвани гени. А това е било свързано с разнообразните питателни вещества в кръвта на майката. С други думи, храната на майката е извършвала постоянни изменения в генома на плода./БГНЕС
Досегашни опитите с животни вече доказаха, че храната на майката може да "включва" "отключва" определени гени. Сега специалистите представиха първите доказателства на сходна връзка и при хората. Учени специално са следяли 84 бременни жени от селски райони на Гамбия, разказва Би Би си. Там храната силно се променяла в зависимост от сезона (има дъждовни и периоди). Някои жени зачевали по време на дъждовния сезон, а други по време на сушата. По време на експеримента учени измервали равнището на питателни вещества в кръвта на жените и анализирали ДНК-то на децата между 2-я и 8-я месеца след раждането им.
"Оказва се, че в зависимост от питателни вещества в организма на майката се е променяла ДНК-то на детето", твърди ръководителят на екипа д-р Бренвин Хениг от Лондонския институт за хигиена и тропическа медицина. Това се потвърждава и опитите с гризачи. Примерно, цвета на козината на малки мишки е зависел от храната на майката. Затова е много важно правилно хранене до зачеването и по време на бременността", изтъква ученият.
В случая става дума за епигенетичните ефекти – измененията на ДНК, предполагащи "включването" и "изключването" на гени. Една от тези модификации засяга метилирането – присъединяването на метилни групи към частите на ДНК. Децата, родили се в дъждовен сезон, са имали повече метилни групи в 6-те изследвани гени. А това е било свързано с разнообразните питателни вещества в кръвта на майката. С други думи, храната на майката е извършвала постоянни изменения в генома на плода./БГНЕС
![]() |
1 | 2.07669 |
![]() |
1 | 2.26842 |
![]() |
10 | 3.86322 |
![]() |
100 | 4.09174 |
![]() |
1 | 1.67337 |
Последни новини
- 19:31 В пет области на страната пенсионерите са над 40% от населението
- 19:19 Сгодени ли са Лиъм Хемсуърт и Габриела Брукс
- 19:04 Врязалият се в автобус Виктор е със счупени прешлени и две ребра
- 18:51 Да бъдеш Мадона
- 18:39 Постоянен ареста за мъжа, подал неверен сигнал за взривоопасно устройство на Летище „Васил Левски“
- 18:27 Община Бургас поиска помощ от военните за овладяване на пожара край Българово
- 18:14 Съставиха 216 фиша на 299 проверени шофьори при спецакция на СДВР, четирима са задържани
- 18:01 Пуснаха под домашен арест 18-годишния, блъснал с АТВ петима в Слънчев бряг