Хормонът, контролиращ апетита, предпазва от Алцхаймер

Наука 17.12.2009 11:09

Високите нива на хормона, контролиращ апетита, може да е свързан с намаляването на опасността от развиване на Алцхаймер, установило американско проучване.

12-годишното изследване с участието на 200 доброволци показало, че тези от тях, които имат най-ниско ниво на хормона лептин, е по-вероятно да развият заболяването от участниците с най-високи нива на хормона. Изследването се основава на предишно проучване, което свързва нивата на хормона лептин с мозъчните плаки, откривани при болни от Алцхаймер. Надеждата е, че лептинът може да се използва като маркер и като лечение.

Лептинът се произвежда от мастните клетки. То сигнализира на мозъка, че тялото е пълно и така намалява апетита, дълго време той беше смятан за потенциално оръжие в лечението на наднормено тегло. Но има все по-вече доказателства, че хормонът оказва благотворно влияние и върху функционирането на мозъка.

При последното изследване, осъществено от Медицинския център на Бостънския университет бил изследван мозъка на 198 възрастни доброволци в продължение на 12 години. Една четвърт от участниците с най-ниски нива на хормона лептин развили Алцхаймер спрямо 6% при тези с най-високи нива.

"Ако откритието ни бъде потвърдено, нивата на лептин при възрастните хора може да открият нови пътища за възможна превантивна и терапевтична интервенция", отбелязват авторите на изследването. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.10033
GBP GBP 1 2.25716
RON RON 10 3.85385
TRY TRY 100 4.21711
USD USD 1 1.71504