Google Maps и новата услуга, която показва броя на хората в градския транспорт

Наука 18.11.2020 15:53 Снимка: ДНЕС+

Google Maps и новата услуга, която показва броя на хората в градския транспорт

От началото на пандемията досега Google Maps се сдобиха с над 200 нови функции, предимно предназначени да информират потребителите относно концентрацията на хора и регистрираните случаи на заразата в дадена област.

Поредното нововъведение, обявено тази седмица, е предназначено да ни опази здрави по време на пътуване в градския транспорт, където лесно се получават струпвания на хора от различни възрастови групи.

Скоро новата услуга ще е налична по цял свят и ще може да ни дава акуратна представа за броя на хората в даден автобус или композиция на метрото, като по този начин ще можем да решим дали рискът е твърде голям и дали да се качим.

Към момента Google Maps предлага подобна услуга, но тя е базирана на средния очакван трафик за дадена линия от градския транспорт, а не на данни в реално време.

Тази информация Google черпи не от специални сензори, а от струпването на смартфони в дадено превозно средство.

Успоредно с новата услуга стартира и друга такава, която ще позволи на потребителите да следят отново в реално време доставките на храна и покупки, поръчани през Google Maps.

За момента обаче тя ще е активна само в определени държави и засега не знаем дали и кога ще е достъпна и у нас./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.80577
GBP GBP 1 2.16453
RON RON 10 4.01361
TRY TRY 10 2.05831
USD USD 1 1.6096