Експерти: Изкуственият интелект ще разгърне растежа във всички сектори

Наука 10.07.2020 15:11 Снимка: ДНЕС+

Експерти: Изкуственият интелект ще разгърне растежа във всички сектори

Изкуственият интелект има огромна роля за подобряване на индустриите и обществото като цяло, заявиха правителствени представители, бизнес лидери и учени в рамките на Световната конференция за изкуствен интелект, провела се в четвъртък.

Отделно от офлайн церемонията по откриване в Шанхай, срещата се проведе виртуално с участието на прочути фигури в областта на технологиите като носителя на награда „Тюринг“ Йошуа Бенджио и изпълнителния директор на Тесла, Илон Мъск.

В речта си на видеоконференцията министърът на промишлеността и информационните технологии призова за ускоряване на развитието на изкуствения интелект, интелигентната икономика, насърчаване на участието на технологията в международното управление и придвижване на сътрудничеството в сферата.

Робин Ли, изпълнителен директор на компания Байду, каза, че интегрирането на транспортната инфраструктура с изкуствения интелект може да увеличи ефективността на превоза с 15 до 30% и допринесе с 2,4 до 4,8% за ръста на БВП. Той каза още, че Baidu Cloud ще пусне 5 милиона интелигентни сървъри до 2030 г. и обучи 5 милиона експерти по изкуствени интелект през следващите пет години.

Като един от пионерите в прилагането на изкуствения интелект в индустриалния интернет, Тесла е на път да постигне автономно шофиране от пето ниво през тази година. Това означава напълно автономно шофиране, при което пътникът не се налага да поема контрол в нито един момент, каза изпълнителният директор на компанията Илон Мъск.

Той похвали екипа на Тесла в Китай за работата им и каза, че се надява да посети завода в Шанхай възможно най-скоро./24 часа

CHF CHF 1 1.82056
GBP GBP 1 2.17694
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.28993
USD USD 1 1.65987