Доказано: Предпазните маски не пречат на дишането

Наука 25.06.2020 17:14 Снимка: ДНЕС+

Доказано: Предпазните маски не пречат на дишането

Американски учени разбиха на пух и прах мита за вредата от носенето на защитни маски, пише „The Philadelphia Inquirer“, позовавайки на експерти от здравното министерство на САЩ.

Заради продължителното им използване хората си мислят, че носенето на предпазни маски е вредно, но притесненията им са безпочвени. Много хора трудно могат да проумеят ползата от тези защитни средства.

„Хората се опитват да си измислят причини, за да не носят маски и поставят под съмнение медицинските изследвания“, твърди Равина Кулар - експерт в Американското общество по инфекциозни болести (IDSA).

Другата заблуда е свързана с риска да се разболеете заради това, че носите средство за защита. Лекарите до момента не разполагат с данни, че маската може да стане причина да заболеете.

Медиците обясняват, че защитната функция на маските е налице, когато ги носи голяма част от населението.

Според експертите, маските не осигуряват пълна защита от коронавируса, но все пак служат за бариера и задържат разпространението на инфекцията във въздуха.

Резултатите бяха потвърдени и от експеримента на американската лекарка Меган Хол, която измерва показанията на организма си с няколко различни маски и споделя показанията в социалните мрежи.

„Виждам много постове в социалните мрежи на хора, които се оплакват, че не могат да дишат с маска или, че маската намалява количеството кислород в тялото. В същото време тези хора твърдят, че маската не предпазва коронавирусът да навлезе в тялото, но пък задържа частиците въглероден диоксид – не знам как тази теория въобще има някакъв смисъл“, пише педиатърката./tribune.bg

CHF CHF 1 1.83784
GBP GBP 1 2.16102
RON RON 10 4.04306
TRY TRY 10 2.51576
USD USD 1 1.727