Догодина Нобеловата награда за икономика ще е за разбралите “Достъпно за теб” и “обещани данъци”

Наука 24.10.2023 13:14 Снимка: ДНЕС+

Догодина Нобеловата награда за икономика ще е за разбралите “Достъпно за теб” и “обещани данъци”

Mark my words: Догодина Нобеловата награда за икономика ще бъде поделена между двама души.

Единият икономически гений ще успее да проумее и обясни какво точно има предвид, ако изобщо, министърът на икономиката с нещото “Достъпно за теб”, своевременно осмяно и от КЗК.

Другият икономически гений ще успее да проумее и обясни какво дагоева трябва да означава “обещани данъци” и има ли някой някаква идея защо пепетата ръсят тонове отчайващи тъпотии на тема “Лукойл”.

***

А може ли утре 7 млн. българи да ОБЕЩАЕМ да си платим данъците някой ден, ама не сега?

Ама не само нашите данъци, а и на фирмите, на имотите и на колите?

В смисъл ще ги платим тия данъци, ОБЕЩАВАМЕ, просто ще е някога напред във времето и не непременно другия понеделник сутринта?

В смисъл вие сериозно ли?

***

За три години гумената лодка на демокрацията и промяната направи пълно завъртане около себе си. От атака на лукойлския плаж Росенец до кръгова отбрана на лукойлската дерогация.

Парите не миришат на руски петрол, казват.

***

Бургазлии оценяват цирка по достойнство. Капитанът на гумената лодка е с мощните 3% подкрепа за кмет на Бургас, което според зли езици е малко по-малко от роднините и персонала му.

***

Ако международна корпорация се облага където ѝ е най-евтино, хипотезата е една. Ако българска фирма не спазва българските закони, хипотезата в съвсем друга. Познайте сега в коя хипотеза сме, но не казвайте на Асен и Венко. Те си знаят прекрасно.

***

Прочее “данък печалба” е тема, която не е добре да се повдига около интервюта на Васил Терзиев.

В последните две години преди продажбата фирмата му е на многомилионна загуба. Иначе е успешен човек, казват, умее да генерира богатство, казват, ма̀нете ги тия регистри сега.

***

След като нашари ларгото в проекто-зебри, Борис Бонев се е фокусирал върху паркинга до “Света Неделя”. Ако не друго - поне е доста смел, след като с градоустройствените си напъни окепази “Съборна” и там още го търсят. И не го търсят за хубаво.

***

Благомир Коцев е друго любимо отроче, дето не е израснало с червена сребърна лъжичка в устенцата. И който, докато плямпа за ред и закони и антикорупция, беше осъден да си премахне незаконните постройки от незаконния паркинг в Морската градина. От къде ги намирате тия покемони? Велика история просто.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027