CNN: Пушенето на марихуана драстично увеличава рисковете от инфаркти и инсулти

Наука 28.02.2024 18:41 Снимка: ДНЕС+

CNN: Пушенето на марихуана драстично увеличава рисковете от инфаркти и инсулти

Пушенето, вейпинга или яденето на марихуана е свързано със значително по-висок риск от инфаркт и инсулт, дори ако човек не е имал съществуващи сърдечни заболявания и не е пушил или употребявал тютюн, установи ново проучване.

Въпреки че както ежедневните, така и неежедневните употребяващи канабис са имали повишен риск от сърдечен удар и инсулт в сравнение с неупотребяващите, рискът от инсулт се е повишил с 42%, а рискът от инфаркт е нараснал с 25%, ако канабисът се е използвал ежедневно, установи проучването. Рискът нараства с нарастването на броя на дните на употреба на марихуана.

„Канабисовият дим не е толкова различен от тютюневия дим, с изключение на психоактивното лекарство: THC (тетрахидроканабинол) срещу никотин“, каза водещият автор на изследването Абра Джеферс, анализатор на данни в Масачузетската обща болница в Бостън, който изследва тютюна и спирането на тютюнопушенето.

„Нашето проучване показва, че пушенето на канабис има значителни сърдечносъдови рискове, точно както пушенето на тютюн. Това е особено важно, тъй като употребата на канабис се увеличава, а конвенционалната употреба на тютюн намалява“, каза Джефърс в изявление.

Констатациите от проучването отразяват други изследвания, които откриват, че ежедневната употреба на марихуана е свързана с увеличаване на коронарната болест на сърцето, инфаркт и инсулт, каза Робърт Пейдж II, професор по клинична фармация и физикална медицина в Училището по фармация и фармацевтични науки на Университета на Колорадо Скагс в Аурора, Колорадо.

„Констатациите от това проучване имат много важни последици за здравето на населението и трябва да бъдат призив за действие за всички практикуващи, тъй като това проучване добавя към нарастващата литература, че употребата на канабис и сърдечно-съдовите заболявания може да са потенциално опасна комбинация“, каза Пейдж в изявление.

Пейдж, който не е участвал в това проучване, председателства доброволческата група за писане на научно изявление от 2020 г. относно употребата на марихуана за медицински и развлекателни цели и сърдечно-съдовото здраве.

Опасността е реална както за млади, така и за стари

Проучването, публикувано в сряда в Journal of the American Heart Association, анализира данни за 430 000 възрастни, събрани от 2016 г. до 2020 г. чрез системата за наблюдение на поведенческия рисков фактор, национално телефонно проучване, извършвано всяка година от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Хората в проучването са на възраст от 18 до 74 години, със средна възраст 45 години. Близо 90% от възрастните не са употребявали марихуана, докато повече от 63% никога не са употребявали тютюн. Сред настоящите потребители на марихуана, близо 74% съобщават, че пушенето е най-често срещаната форма на консумация; 4% са били ежедневни потребители, докато 7% са използвали по-малко от всеки ден. Близо 29% от ежедневно употребяващите марихуана и 44% от тези, които не употребяват ежедневно, никога не са употребявали тютюневи цигари.

По-младите възрастни - определени като мъже под 55 години и жени под 65 години - които употребяват марихуана, са имали 36% по-висок риск от коронарна болест на сърцето, инфаркт и инсулт, независимо дали са употребявали и традиционни тютюневи изделия.

Предишни изследвания вече откриха връзка между сърдечните заболявания и употребата на марихуана.

Проучване от февруари 2023 г. установи, че употребата на марихуана всеки ден може да повиши риска от коронарна артериална болест на човек с една трета в сравнение с тези, които никога не ядат. Коронарната артериална болест се причинява от натрупване на плаки по стените на артериите, които доставят кръв към сърцето. Наричана още атеросклероза, CAD е най-често срещаният тип сърдечно заболяване, според CDC.

Две проучвания, публикувани през ноември, установиха, че по-възрастните възрастни, които не пушат тютюн, но употребяват марихуана, са изложени на по-висок риск както от сърдечен удар, така и от инсулт, когато са хоспитализирани, докато хората, които употребяват марихуана ежедневно, са с 34% по-склонни да развият сърдечна недостатъчност.

Употребата на марихуана се увеличава сред възрастните хора. Проучване от 2020 г. установи, че броят на американските възрастни хора над 65 години, които пушат марихуана или употребяват хранителни продукти се е увеличил два пъти между 2015 и 2018 г.

Американската кардиологична асоциация съветва хората да се въздържат от пушене или цигари каквото и да е вещество, включително продукти от канабис, поради потенциалното увреждане на сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове.

„Най-новите изследвания относно употребата на канабис показват, че пушенето и вдишването на канабис повишава концентрациите на карбоксихемоглобин в кръвта (въглероден окис, отровен газ), (и) катран (частично изгоряло горимо вещество ) подобни на ефектите от вдишване на тютюнева цигара, като и двете са свързани със заболяване на сърдечния мускул, болка в гърдите, нарушения на сърдечния ритъм, сърдечни удари и други сериозни състояния“, каза Пейдж пред CNN в предишно интервю.

„Трябва да се отнасяте към това точно както към всеки друг рисков фактор (за сърдечни заболявания и инсулт) и честно да разберете рисковете, които поемате“, каза той.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027