Астроном-любител откри голям околоземен астеорид

Наука 12.09.2020 10:21 Снимка: ДНЕС+

Астроном-любител откри голям околоземен астеорид

Бразилският астроном-любител Леонардо Амарал откри голям астероид 2020 QU6, чийто диаметър е около 700 метра, съобщи ТАСС.

Вчера той се е приближил до Земята, като е прелетял на 40 милиона километра от повърхността й, съобщи пресцентърът на Планетното общество, предава БТА.

"Това събитие е още едно напомняне, че не сме открили всички големи околоземни астероиди, въпреки факта че по-голямата част от тях вече са известни" - отбелязва Кейси Дрейър от Планетното общество.

Астероидът 2020 QU6, забелязан от Леонардо Амарал по време на наблюдения в края на август тази година, се превърна в един от най-големите обекти в близост до Земята, открити през последните години. В същото време той не попада в броя на потенциално опасните за човечеството и живота на Земята, тъй като няма да се приближи до нея на опасно разстояние в обозримо бъдеще.

Това небесно тяло обикаля около Слънцето за около 3,2 години, отдалечавайки се от него два пъти повече от земната орбита. Той пресича орбитата на Марс и достига вътрешната граница на главния астероиден пояс. В максималната точка на приближаване до Слънцето 2020 QU6 почти достига орбитата на Земята.

От няколко десетилетия учени по цял свят активно наблюдават астероидите в близост до Земята и провеждат своеобразно космическо "преброяване", опитвайки се да разберат доколко опасни са те за човечеството. Към днешна дата са известни около 22 хиляди астероида, които периодично се приближават до Земята на относително малко разстояние.

Почти две хиляди от тях са включени в каталога на потенциално опасните астероиди. За такива се признават приближаващите се на разстояние, което не надвишава 8 милиона километра. Те също трябва да са достатъчно големи, за да не се разрушат при преминаване през атмосферата и да могат да предизвикат катастрофа в регионален мащаб./БТА

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286