Apple, Qualcomm, Intel и собствените 5G чипове за iPhone

Наука 12.12.2020 19:19 Снимка: ДНЕС+

Apple, Qualcomm, Intel и собствените 5G чипове за iPhone

Скандалът, който избухна преди време между Apple и основният й партньор за мобилни клетъчни чипове Qualcomm, вече е отдавна забравен, след като двете компании постигнаха споразумение на стойност няколко милиарда долара.

В края на миналата година производителят на iPhone дори закупи звеното на Intel, ангажирано с производството на подобни чипове, след като години наред разчиташе на тях за направата на телефоните си.

Това развитие обаче изглежда е довело и до решението производството на модемите занапред да се случва изцяло под контрола на инженерите на Apple, сподели за Bloomberg Джони Сруджи, вицепрезидент на хардуерното звено на компанията.

По думите му собствените чипове на Apple ще заменят тези на Qualcomm в бъдещите генерации iPhone, но не уточнява дали това ще се случи още от догодина.

Това ще позволи на компанията да си осигури консистентни и дългосрочни иновации, както и комфорт около производството и доставянето на важни за устройствата й компоненти.

Припомняме, че тази есен Apple показа първите си компютри със собствени чипове, с което ясно заяви, че ще се стреми към пълна независимост в производството си занапред./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269