Антиоксидантите невинаги са от полза
Наука 30.01.2010 09:47
Добавянето на антиоксиданти в различни храни напитки и козметика все повече излиза на мода. Производителите на тези стоки се възползват от нарастващата популярност на схващането за ползата от този тип митамини и елементи в борбата с т.нар. свободни радикали, които водят до остаряване на клетките.
Но според ново изследване, проведено в Университета на щата Канзас, САЩ, антиоксидантите, добавени по този изкуствен начин към продуктите могат да причинят и вреди. Учените са наблюдавали начина, по който повишаването на притока на кислород към клетките влияе на тяхното функциониране. По техните думи, антиоксидантният и проокислителен баланс в организма е изключително чувствителен и дори малък спад или засилване (каквото причинява допълнителното количество антиоксиданти) може да има негативни последици.
“Още по-опасно става това заради увереността на хората, че ако употребяват например храни, обогатени с антиоксиданти, това ще има моментален положителен ефект върху здравето им”, твърдят американските специалисти, цитирани от Би Би Си, “Всъщност неразумното предозиране на антиоксиданти само може да навреди. Дори на пръв поглед да звучи абсурдно прекаленото количество вещества с антиоксидантни свойства не повишава а намалява способностите на организма да пренася кислород към клетките и с това нарушава ключови сигнални механизми в човешкото тяло, необходими за пхравилното му функциониране”.
Затова учените съветват, преди да се прибягва до допълнителен източник на антиоксиданти, задължително да е установено, че организмът наистина има нужда от тях, за което е нужно да се познава детайлно начинът на живот на съответния човек. /zdrave.bg
Но според ново изследване, проведено в Университета на щата Канзас, САЩ, антиоксидантите, добавени по този изкуствен начин към продуктите могат да причинят и вреди. Учените са наблюдавали начина, по който повишаването на притока на кислород към клетките влияе на тяхното функциониране. По техните думи, антиоксидантният и проокислителен баланс в организма е изключително чувствителен и дори малък спад или засилване (каквото причинява допълнителното количество антиоксиданти) може да има негативни последици.
“Още по-опасно става това заради увереността на хората, че ако употребяват например храни, обогатени с антиоксиданти, това ще има моментален положителен ефект върху здравето им”, твърдят американските специалисти, цитирани от Би Би Си, “Всъщност неразумното предозиране на антиоксиданти само може да навреди. Дори на пръв поглед да звучи абсурдно прекаленото количество вещества с антиоксидантни свойства не повишава а намалява способностите на организма да пренася кислород към клетките и с това нарушава ключови сигнални механизми в човешкото тяло, необходими за пхравилното му функциониране”.
Затова учените съветват, преди да се прибягва до допълнителен източник на антиоксиданти, задължително да е установено, че организмът наистина има нужда от тях, за което е нужно да се познава детайлно начинът на живот на съответния човек. /zdrave.bg
![]() |
1 | 2.10033 |
![]() |
1 | 2.25716 |
![]() |
10 | 3.85385 |
![]() |
100 | 4.21711 |
![]() |
1 | 1.71504 |
Последни новини
- 19:39 Правителството на Литва подаде оставка след решението на премиера да се оттегли от поста си
- 19:32 След големия пожар в Струмяни: 14 постройки са изцяло или частично изгорели
- 19:24 След "инвазията" на 8000 посетители само за ден: В Доломитите искат туристите да плащат такса
- 19:17 5 години затвор за жена, откраднала над 128 000 лева от възрастен мъж
- 19:09 Към Тръмп: Натиснете Нетаняху да спре войната в Газа, зоват бивши шефове на Мосад и армията
- 19:02 Каролин Галактерос: Как си представя Тръмп, че Русия ще се откаже от целите си?
- 18:54 Запрянов: Активирахме клауза от ПСР, според която разходи за отбрана да не се отчитат през бюджета
- 18:52 Повечето американци с тревога наблюдават растящото поскъпване на храните