Мултимедия 25.06.2020 12:24 Снимка: Мехмед Азиз

Преславското златно съкровище гостува в Интерактивен музей в Разград

В Интерактивен музей към Регионален исторически музей в Разград е експонирано известното Преславско златно съкровище от фонда на Регионален исторически музей - Шумен. Мнозина жители на Разград имаха възможността да се насладят на изкусно изработените предмети от ценната находка.

Съкровището е експонирано заедно с артефакти от прочутата тракийска гробница в Свещари.

Преславското златно съкровище е сред най-богатите в България. Открито е случайно през 1978 г. в местността Кастана. По време на разкопките става ясно, че е укрито в пещта на малка къща в предградията на средновековния град Преслав. Това вероятно се е случило около превземането на старата българска столица от киевските или византийските войски, съответно през 969 г. и 971 г.

Находките дават на учените подробности около превземането на града. Най-късните предмети в Преславското съкровище са византийски монети на император Роман II (959 – 963 г.).

Съкровището се състои от над 120 златни и позлатени украшения, сред които има златна диадема, огърлици, медальони, обици, копчета, пръстени и плочки от 14- и 22-каратово злато.

По-рано тази година, след реставрационни дейности в Германия и експонирането му в Лувъра, Преславското златно съкровище се завърна у нас. При направените нови проучвания, учените са установили, че съкровището е много по-ценно, отколкото се смята по-рано. 

Оказва се, че за изработването на накитите не е използвано стъкло, освен за клетъчния емайл в различни цветове, разделени от тънки златни ивици. При новите изследвания става ясно, че скъпоценните камъни, за които се смята, че са аметисти, всъщност са светли рубини и гранати, а планинските кристали по двустранната огърлица – флуорити, използвани от византийските златари, непознати досега в други техни изделия.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993