Популярни алтернативи на Ел Камино

Мултимедия 19.06.2024 17:17 Снимка: ДНЕС+

Популярни алтернативи на Ел Камино

Подгответе своите есенни приключения

Жегата в Европа подсказва все повече за предстоящи приключения и докато лятото предлага повече време за почивка и разпускане, есента поставя началото на някои от най-интересните походи. Ако някога сте правили похода на Ел Камино де Сантяго де Компостела, най-вероятно знаете, че това е приключение за цял живот. През последните години е позволено преминаването с велосипед и пеша.

Времето през септември е достатъчно меко и около 350 хиляди души се записват за най-дългата разходка. Статистиката показва, че Ел Камино е един от най-популярните преходи в света, пише Euro news.

Въпреки огромният брой мераклии, това не е натоварен маршрут. Мнозина разказват за своето духовно извисяване, но Ел Камино може да се мине само веднъж, което кара повечето туристи да не се завръщат, особено ако не са решили да подобряват времето си.

Добрата новина е, че Ел Камино има много алтернативи, които поставят духа и тялото на изпитание. Ел Камино отдавна не е единственото място, предлагащо подобни изпитания.

Снимка: iStock by GettyImages

Почитателите на Испания могат да изберат друг маршрут на християнските поклонници. Мозарабският път или Камино Мозарабе е серия от маршрути, които започват от Андалусия и се движат към Мерида близо до границата на Португалия.

По пътя може да научите историята на територията Ал Андалус. Преминавате през някои стари римски пътища и водят до други интересни открития по пътя.

Стартът започва от вътрешността на Малага и се движи към Алмерия с няколко разклонения, които са с различна дължина и трудност. Всички пътища покриват близо 1500 километра на дължина. Финалът е на гробницата на Свети Джеймс в Галисия.

Снимка: iStock by GettyImages

Ако Испания не е вашето място, тогава се възползвайте от една по-близка и много красива дестинация. Обърнете внимание на пешеходния маршрут в Румъния, който отваря врати през 2022 г. Тръгва от север и продължава на юг, преминавайки през 108 градчета и села. Идеята е измислена от 52-годишния Алин Юсериу преди 12 години.

Той иска да създаде античен път като този на американците - Ел Сантиаго. До този момент са минали около 10 хиляди души, които да направят неговата мечта - реалност. Маршрутът минава през Карпатските планини и след много изчистване, официално се признава. Юсериу е първият човек, който го извървява и прекарва около 2 месеца в ходене. Походът приключва близо до сръбската граница.

Снимка: iStock by GettyImages

Планинските почитатели могат да изберат един друг специален маршрут. Старият път на пътеката Виа Франсиджена е с дължина от 1000 километра. Всички започват от прохода на Свети Бернард в Швейцария и вървят до Рим. Това е един от най-старите и известни маршрути в християнската история. Записите се пазят в катедралата в Кентърбъри.

Пътят приключва до гробницата на Свети Петър и Свети Павел в Рим. Онези, които са запознати с историята, знаят, че Свети Петър е разпънат в Рим. Поклонниците преминават около 2000 километра в рамките на 90 дни.

Ел Камино предлага различни хотели и помощ на поклонниците, но Виа Франсиджена не предлага нищо подобно. По пътя може да видите невероятни гледки, но това е маршрут, който остава за цял живот.

Снимка: iStock by GettyImages

Ако търсите екзотика, обърнете внимание на малката сестра на Ел Камино. Намира се в Япония и носи името Кумано Кодо. Това е 70-километров поклоннически маршрут, разположен на полуостров Кили - един от най-големите в Япония. Предлагат се няколко пътеки, водещи до храма Кумано, основан през Средновековието. По пътя се минава през красивите региони на Югоизточна Япония.

Вторият маршрут е Шикоку Хенро. Намира се на остров Шикоку. Изминават се около 1200 километра и преминава през 88 храма. Шикоку Хенро предлага 4 секции от маршрута, отговарящи на четирите префектури на острова.

Шикоку Хенро е картографиран от будисткия монах Кукай, познат още като Кобо Даиши. Същият е известен като водеща фигура в Шингон будизма и прекарва голямата част от живота си в разпространението на религия в Япония.

Снимка: iStock by GettyImages

Преходът на фиордите и планините на Норвегия се прави в чест на Свети Олаф. Древното поклонение е един от записаните маршрути в Европа. Предлагат се седем възможни пътеки, които водят туристите през селските части на страната до катедралата в Трондхайм, където се твърди, че е погребан Свети Олаф. Преходът съществува от 1032 г. и по пътя са направени най-различни заслони. Важно е да знаете, че планирането е ключово. Хотелите и населените места са на доста голямо разстояние. През есента времето е зловещо, но начинаещите могат да започнат през май и август.

Снимка: iStock by GettyImages

Крайбрежната разходка на Турция е още една алтернатива. Изберете Ликийският път, който е комбинация от древни пътеки. Твърди се, че ликийският народ е преминавал по тях за първи път. Минава се през скалистите брегове, а слънцето често се къпе в тюркоазените води и примамва към своите пусти плажове.

Ликия е историческото име на полуостров Теке, който се простира в Средиземно море на Южния бряг на Турция. Маршрутът е с дължина от 509 километра. Пригответе се за среща с древна цивилизация, която някога е управлявала региона.

Логистиката отново е ключова, защото след дълъг ден в ходене, мнозина няма да бъдат толкова добре подготвени за лагеруването на открито. Препоръчва се и носене на по-сериозно оборудване, както и аптечка.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095