Плаващият град за милиардери - скандали и тайни за милиони (ВИДЕО)

Мултимедия 26.02.2024 14:27 Снимка: ДНЕС+

Плаващият град за милиардери - скандали и тайни за милиони (ВИДЕО)

The World е луксозен частен кораб, в който живеят едни от най-богатите хора в света, детска площадка за мултимилионери и милиардери, която обикаля световния океан

Добре дошли в The World - ексклузивен частен кораб, на който се намират 165 суперлуксозни апартамента. Този плавателен съд е забулен в тайна и закупуването на апартамент на борда е възможно само за специално поканени - трябва да бъдете номинирани от един жител и подкрепени от друг. Твърди се, че нетното състояние от 10 милиона долара е задължително.

Ако си представяте декадентски партита, изпълнени с интриги и денонощно леещо се шампанско - по същество морски епизод от сериала на HBO "Белият лотос" - може би не сте далеч от истината, поне според разказа на един бивш пасажер.

"Не казвам, че всичко, което се е случило в "Белият лотос", се е случило и в The World, но мисля, че в голяма степен сравнението не е неточно", казва бившият жител Питър Антонучи пред CNN Travel. "Там има много богати хора, които правят игриви неща, понякога палави, понякога скандални".

Антонучи е пенсиониран адвокат, който шест години е живял в The World. През 2019 г. той се отказва. Мотивите му? "След като обиколиш земното кълбо няколко пъти, вече си го видял. Аз бях видял това, което исках да видя, бях готов да направя нещо ново".

Снимка: aboardtheworld.com

Връщайки се на сушата, Антонучи започва да преглежда дневниците, които си води през годините на борда, и решава, че атмосферата на "кънтри клуб и къща" е идеалното вдъхновение за художествена литература.

Оттогава Антонучи е написал три романа, чието действие се развива на измислен кораб, като последният от тях, "Приливи и отливи на предателство", обещава "тайни, грехове и скандали" в открито море.

Ексклузивна покана

Антонучи и съпругата му научават за The World от статия в Wall Street Journal около 2012 г. 12-палубният кораб е пуснат на вода през 2002 г.

Когато за първи път чува за този плаващ град, Антонучи е на 52 години и се наслаждава на предимствата на ранното пенсиониране. Той и съпругата му били заинтригуван от концепцията.

Заинтересованите могат да резервират пробно пътуване в The World като "бъдещ жител". Така не след дълго Антонучи и съпругата му се качват на борда в Белиз и плават през Панамския канал по време на пробното си пътуване.

"Когато се качих за първи път, си помислих, че е абсурдно скъпо. Не можех да повярвам, че апартаментите струват толкова много. Не можех да повярвам, че разходите за поддръжка са толкова много и не можех да си представя защо някой би го направил", казва Антонучи. "Но на втория ден казах: "Колко апартамента имате на разположение и кога мога да се запиша?".

Антонучи казва, че е бил съблазнен от всеки аспект на The World - от екипажа, който той нарича "най-големият актив на кораба", благодарение на способността му да предвиди всяка нужда на обитателите, до множеството ексклузивни преживявания на борда на кораба и на сушата и стриктно планирания маршрут.

"Беше като оркестър с много различни партии. Всяка от тях беше страхотна. Но заедно това беше една симфония", казва Антонучи.

Оказва се, че и всички обитатели са много гостоприемни. Едва по-късно Антонучи открива, че всички те са били предварително информирани за това кой е той и са били насърчени да го накарат да се чувства като у дома си.

"Когато въвеждат бъдещите жители на плаващия град, се изпраща имейл до всички обитатели", казва Антонучи. "В него има параграф, два, три или повече за миналото на бъдещия обитател и запитване дали имате нещо общо с него. И ви насърчаваме, ако ги срещнете, да им предложите да им купите питие, да им предложите вечеря, да поиграете тенис с тях, да направите нещо, пише още в това писмо.

Снимка: aboardtheworld.com

"Разбира се, аз не знаех, че това се случва - просто си мислех, че е случайно, че всички тези хора са толкова мили и ме карат да се чувствам прекрасно." Ако настоящите жители харесват някой бъдещ жител, казва Антонучи, те могат да бъдат "неговите хора", онези, които го предлагат.

"Мнозина идват на борда вече с познати. Но други са предприели "круиз за бъдещи резиденти" и там са се запознали с хора, които в крайна сметка са ги спонсорирали", обяснява той.

След успешното пробно плаване Антонучи и съпругата му подписват договор за закупуване на апартамент на The World. Сключват договор четири месеца по-късно, в началото на 2014 г. Антонучи казва, че са щели да направят всичко по-рано, но е имало няколко неща за довършване на сушата.

"Имах деца в Ню Йорк, къщи.. не можеш просто да вземеш или пък да зарежеш всичко и да избягаш в морето", казва Антонучи. По времето, когато със съпругата му решават да заминат, децата им са в началото на 20-те си години. 

Покупка за милион долара

Всеки апартамент в The World е различен, "някои ще са малко по-големи от други, други може да са по-малки", казва Антонучи.

И макар че не може да си спомни точна сума, смята, че е купил първия си апартамент на борда за около 1,6 млн. долара.

За разлика от обикновения круизен кораб, обитателите могат да правят ремонти и да декорират според личните си вкусове. Това означава, че "някои от тях са обзаведени с модерни мебели и наистина страхотни уреди, а други не са докосвани от 20 години". А ремонтът на апартамент на борда на кораб не е много лесен - не  може да "изтичате" до близкия магазин.

Снимка: aboardtheworld.com

"Всичко трябва да бъде инвентаризирано, одобрено и изпратено месеци предварително в кашони", казва Антонучи, който е притежавал четири апартамента по време на петте си години на борда на The World и всеки път подобрявал качеството  "до нещо малко по-луксозно" - следващите апартаменти, които е закупил, са били на стойност около 4 млн. долара.

През периода, когато е притежавал два имота, той е предлагал празния на приятели, които е канил на борда.

Планиране от комисия

Повечето обитатели на борда на The World използват апартамента си като своеобразен ваканционен дом - това са хора, които вероятно имат множество резиденции в различни държави и могат да бъдат открити в частен самолет да пътуват по целия свят във всеки един момент.

Когато корабът пътува в Европа, Антонучи редовно идва и си отива, като се наслаждава на лукса на The World на всеки две седмици или повече, а междувременно се прибира в Ню Йорк.

"Ако пък беше някъде далеч и е много забавно, на Малдивите или Сейшелите, в Австралия, Нова Зеландия, непременно отивах и прекарвах доста време. Ако корабът е на някое интересно място, винаги бих предпочел да пътувам.", казва Антонучи.

The World също така координира времето на пристигането си в определени пристанища с важни събития - като Лондон за Уимбълдън, Рио де Жанейро за Карнавала.

Развлеченията на борда също са включени в годишната промяна на услугата и включват лекции от експерти по различни теми и организирани дейности като гмуркане с шнорхел, туризъм.

Снимка: aboardtheworld.com

Гостите не са обвързани с предварително организираните събития. Антонучи си спомня за един случай, когато корабът е бил "на юг от Панамския канал" и той и приятелите му "се качихме на самолет и отидохме до Галапагос, за да се гмуркаме няколко дни".

"Можеш да отидеш сам и да правиш това, а след това да настигнеш кораба, където и да е той", обяснява той.

Маршрутът на The World се планира две до три години предварително, казва Антонучи. Това планиране е "много сложен" процес. Има комитет по маршрута, съставен от местни жители, който преценява, като се фокусира върху преживяванията, определящи облика на всяка дестинация.

Междувременно Антонучи казва, че директорът на маршрута на кораба "разглежда неща като цени на горивата, промени в екипажа, къде са най-големите летища, къде има най-голяма достъпност, визови изисквания, такси за акостиране". Капитаните на корабите също се произнасят.

Въз основа на тази информация на жителите се предлагат три потенциални маршрута, които след това се гласуват за предпочитания от тях маршрут.

"Както можете да си представите, става много политическо", казва Антонучи, който е бил член на борда в продължение на няколко години. Според неговия опит жителите на The World са склонни да имат "силно изразено мнение".

"Всички са доста заможни и са спечелили пари - всички смятат, че имат най-доброто мнение и най-добрия начин да правят нещата", обяснява той. "Те не са свикнали да им се казва "не". Мнозина имат мнение  от това къде трябва да бъде поставена солницата на масата до това колко на юг в леда в Антарктида трябва да отиде корабът."

И така, ако всички на борда на The World разполагат с доста безкраен поток от разполагаеми доходи, защо не пътуват докъдето си поискат чрез частни суперяхти? Защо избират да плават на кораб, на който маршрутът се гласува от комисия?

"О, този въпрос има много лесен отговор", казва Антонучи. "Много от хората на борда на кораба имат яхти, разбира се. Аз съм бил яхтсмен през целия си живот. Причината да отидеш на The World е, че не трябва да се занимаваш с наемането на екипаж, да купуваш гориво, да пишеш чекове за всяко малко нещо. Просто пишеш един голям чек всяка година".

Скандали и тайни

За много жители социалният живот на борда на The World  е голяма част от привлекателността. Антонучи нарича кораба "много, много социална общност".

Въпреки че децата са добре дошли на борда на The World, много от предложенията на борда са предназначени за възрастни - тенис корт в пълен размер, огромен спа център и фитнес център. На борда има и богата колекция от вина, а храната и напитките на гостите са включени в годишната промяна на услугата.

Снимка: aboardtheworld.com

"Има много пиене, много партита. И в това е забавлението", казва той. Когато Антонучи е бил резидент, той казва, че "господата са носели сака и вратовръзки". За последен път е бил на кораба, на гости на приятели, през ноември 2023 г. и казва, че времената са се променили - предполага, че сега е по-вероятно да видите хора с къси панталони и потници, отколкото с черни вратовръзки.

"Това е жалко", казва Антонучи с умиление. Страничен продукт на процъфтяващата социална сцена на борда е, че "навсякъде имаше афери". "Има много пиене и развлечения", казва Антонучи, което може да доведе до "скандали и тайни".

"Случват се неща", казва той. "Някои от тях са забавни - хората се друсат, пеят песни и просто си прекарват добре. И това е сравнително безобидно. Дори някои от аферите са безобидни - ако хората са свободни, разбира се. Но има и женени, семейни двойки на кораба, които невинаги прекарват нощта със законната си половинка."

Преживяване за цял живот

Антонучи си спомня за времето, прекарано в The World, с любов, но казва, че не би си купил друг апартамент на борда.

"Бях видял това, което исках да видя, бях готов да направя нещо ново в живота си", казва той за решението си да продаде жилището си през 2019 г. Купих си имот във Флорида и реших да се занимавам с голф. Беше време да обърна страницата в живота си, а и политиката и клюките на кораба станаха твърде много", разказва. Антонучи и допълва, че  жителите на борда били много уплашени, че ще разкрие тайните на всички, когато разбрали, че пише книга. 

"Много хора се обидиха, че ще разкрия вътрешните тайни на The World", продължава той. "Умоляваха ме: "Не пиши нищо за нас, не ни включвай. След като книгата излиза, онези, които толкова се страхуваха, че ще бъдат изобразени, дойдоха при мен и казаха: "Как така аз не съм в книгата?".

Антонучи подчертава, че романите му са художествена измислица и в тях не участват реални хора. Безкрайно благодарен е, че е прекарал времето си на борда на The World. Казва, че преживяването е оформило живота му и възгледите му за действителния свят.

"Дори не знам откъде да започна, когато хората ме питат за най-невероятното нещо, което съм виждал", казва той. "Мога да говоря за Соломоновите острови. Мога да ви разкажа как всеки път, когато отивахме в Южна Африка, слизахме и отивахме на сафари за една седмица. Поставихме рекорд на Гинес за това, че сме корабът, който е пътувал най-далеч на юг от всички кораби в историята."

И макар че Антонучи невинаги се е разбирал с всички на борда, той и до днес има добри приятели от The World. "Всички тези спомени са много, много специални. И се радвам, че успях да ги споделя с приятели.", казва той./Dir.bg

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594