Планински курорти в Европа са като кална пустиня - няма сняг

Мултимедия 28.02.2024 18:53 Снимка: ДНЕС+

Планински курорти в Европа са като кална пустиня - няма сняг

Близо 90 % от всички италиански ски курорти използват в някаква степен изкуствен сняг. Във Френските Алпи този процент е 40, в Австрия достига до 80 %

Само на час път с кола от Рим, скиорите от десетилетия превръщат Апенините в своя зимна площадка. Но този сезон обикновено белите курорти приличат повече на кални пустини. Малкото работещи седалкови лифтове се плъзгат по оголени хълмове, осеяни с туристи там, където обикновено се движат сноубордисти.

В разгара на изключително топлата зима курорти като Кампо Феличе имат сериозен проблем: няма сняг. А сушата логично означава едно - няма достатъчно вода, за да се направи необходимото количество изкуствен сняг.

Има "някакъв", но той е под постоянна заплаха да се разтопи в топлината. Собствениците все пак са успели да направят достатъчно за четири писти - бели ленти върху "плешивите" кафяви хълмове. Това поне е нещо, но това не са обичайните 14 писти.

Снимка: bergfex.com/campo-felice

След рекордно горещата година, в която климатичните промени и Ел Ниньо се съчетаха, за да направят ски сезона в много части на Северното полукълбо просто невъзможен, февруари ще бъде най-топлият в историята на планетата.

Опустошителната загуба на сняг засегна особено тежко ски спорта в Европа, включително в най-популярните Алпи и Доломити на север.

Снимка: iStock by Getty Images

Климатичната криза прави зимите по-меки и по-кратки в много части на света, но Андреа Лалини, който управлява Кампо Феличе заедно с брат си, казва, че тази година зимата сякаш изобщо не се е появила. Тя е била най-лошата за 23-те години, откакто семейството му управлява курорта. Целият сняг, който имат, е изкуствен.

"Проблемът тази година е, че нямаше никакви валежи, а освен това така и не застудя", каза той пред CNN.

Трябваше да отворим през декември, но не успяхме да направим сняг дори до средата на януари", казва той и обяснява, че тогава е било твърде топло, за да се създаде и задържи сняг. "С тези темпове ще трябва да затворим един месец по-рано. Температурите трябва да са под нулата, за да се задържи изкуственият сняг, а тази година просто нямаше достатъчно такива дни. А поради липсата на дъжд и рекордните горещини езерата, които обикновено осигуряват вода за изкуствения сняг, пресъхнаха. През този сезон курортът буквално купува вода, за да захранва оръдията си за производство на сняг.

Лалини се опасява, че ако има още трудни сезони, цялата операция може да стане неустойчива.

Но Кампо Феличе далеч не е единственият град, който усеща горещината.

Според Карло Карманьола, експерт по снега от Météo France, който изследва въздействието на климатичните промени върху ски курортите, близо 90 % от всички италиански ски курорти използват в някаква степен изкуствен сняг. Във Френските Алпи този процент е 40 %. В Австрия те достигат до 80 %, казва той.

"Това не са съвършени системи. Трябва да има достатъчно ниски температури и условия на влажност, за да може да се произвежда сняг", казва Карманьола пред CNN. "И след това, разбира се, ви е необходима вода. И днес един от най-чувствителните въпроси е наличието и достъпът до водните ресурси, което в някои долини вече е сложно, с конфликти в определени периоди от сезона между селското стопанство, осигуряването на чиста питейна вода и производството на сняг."

Снежните инсталации са изключително енергоемки и ако оръдията, използвани за производството им, използват изкопаеми горива, процесът допринася за глобалното затопляне - което е и причината за намаляването на естествения сняг.

Съществуват и опасения, че снежните масиви могат да достигнат критична точка, при която да намалеят още по-бързо. Едно скорошно проучване показва, че когато средните зимни температури се повишат до около 8 градуса, снегът, разбира се, не се задържа. Дори частични повишения на температурата над тази точка ускоряват загубата на сняг.

Без сняг, без работа

Лалини и брат му Лука управляват семейния бизнес в условия, коренно различни от тези, с които се е сблъскал баща им при откриването на курорта.

През 80-те и 90-те години на миналия век Кампо Феличе изобщо не е имал нужда от изкуствен сняг, казва Лука Лалини пред CNN, докато разглежда стари снимки на толкова дълбок сняг, че се налага да почистват от прозорците на ресторантите и баровете в курорта. Сега същите съоръжения са затворени, заобиколени от мръсотия.

Тези промени са тежки не само за братята Лалини, но и за техните служители, които обикновено наброяват 250 души през ски сезона. Досега през тази година на работа са били извикани само 50 души.

"В неделя през февруари на всички писти има повече от 6000 души", казва Лалини пред CNN. "Тази година нямаме дори 500 души за целия уикенд."

Снимка: bergfex.com/campo-felice

Празниците в края на годината и месец февруари обикновено са най-добрите сезони в района. Празниците в Италия включват годишната settimana bianca или бяла седмица през февруари, когато училищата в цялата страна затварят, за да могат семействата да карат ски. Сега италианските медии се шегуват, че празникът е бил по-скоро зелена седмица, тъй като почти половината от ски пистите в страната са били отворени само частично или изобщо не са били отворени.

Ски индустрията в тази част на Италия е основният работодател в региона, казва Дженарино Ди Стефано, кмет на Рока ди Камбио, градчето с най-голяма надморска височина в тези планини.

"Последиците от липсата на сняг предизвикват редица проблеми", казва той, гледайки към калните полета. Всеки град в региона инвестира много в ски спорта, който осигурява работни места за ски инструктори, мениджъри, персонал на барове и ресторанти, както и за хората, които управляват лифтовете, от целия регион.

"Много хора не работят сега", казва той. 

Липсата на сняг се отразява и на бъдещите скиори - централната част на Апенините в Италия е популярна сред начинаещите състезатели по зимни спортове.

Исидоро Франчези, инструктор по ски в Кампо Феличе, казва, че младите състезатели по ски са принудени да търсят други места на по-голяма надморска височина, където снегът е по-обилен, за да тренират. Обикновено това означава да пътуват и по-далеч на север.

"Това е скъпо за семействата, но е и допълнителна икономическа тежест тук. Всички ние работим по-малко. За тези от нас, които винаги са работили тук, е просто ужасно да виждаме какво се случва с природата и как това се отрозява на живота ни", казва той. /Dir.bg

Снимка: bergfex.com/campo-felice
CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594