Майстори на троянската ракия демонстрират уменията си на Фестивала на сливата

Мултимедия 22.09.2024 12:54 Снимка: БТА

Майстори на троянската ракия демонстрират уменията си на Фестивала на сливата

Организаторите са предвидили и дегустации на различни традиционни храни

Със запалване на казана за изваряване на ракия започна вторият ден от Българския фестивал на сливата в Троян, предава БТА.

По традиция тазгодишният майстор на ракията, който има честта да даде начало на изваряването на благата течност, бе обявен от кмета на града Донка Михайлова. Това е Милко Вачев, шеф на фирма за разработка и производство на хранителни добавки.

Снимка: БТА

"Баш майсторът е най-главният човек на празника. Обикновено това е известен троянец, който е заслужил уважението на нашия град. Тази година баш майсторът е човек, който прави чудесна ракия. Той още в началото на промените създава много интересна фирма, привлича сина си и дъщеря си в нея и създават един от най-интелигентните и бързо развиващи се бизнеси в Троян. Изделията, които произвеждат на ден, са един милион и се продават в 25 страни в света", заяви Михайлова и акцентира върху приноса на Вачев към общината и троянци.

Снимка: БТА

"Като говорим за троянска сливова ракия, трябва да се каже, че тя е емблемата на Троян. Всяко едно семейство вечер пие по една ракия за наздраве и, ако не му стигне, повтаря. За мен този празник е празник на града и региона, който отбелязва времето, когато прибират добрата реколта от сливи и процеса на ферментация и дестилация на троянската ракия", заяви тазгодишният майстор на казана.

Снимка: БТА

"Троянската ракия е най-хубава, защото се прави с много любов, а всяко нещо, което се прави с любов е хубаво. Освен това тук расте сливов плод, който е особено подходящ за сливова ракия, защото троянските майстори имат умението и с много търпение да преварят ракията два пъти, а понякога и по три, така че сливовият дестилат да е най-добрият не само в страната, но и в Европа", заяви за БТА Донка Михайлова.

През целия фестивален ден посетителите на празника могат да се включат в различни фестивални активности, обособени в отделни зони: арт зона по керамика и рисуване в "Диковата къща", зона за спортни активности пред Туристическия информационен център, зони за хранене и т.н.

Снимка: БТА

Отделено е внимание и на характерната за региона сливова ракия. Различни майстори ще се състезават в конкурс за най-добра домашна сливова ракия. Гостите на фестивала ще могат да участват и в надпревара за най-добър дегустатор "Като две капки ракия", както и за най-бързо вадене на сливови костилки.

Снимка: БТА

Във всички фестивални дни майстори от цялата страна демонстрират различни занаяти и предлагат своите изделия на "Улица на занаятите".

Снимка: БТА

Местни и гостуващи състави изпълват сцената в центъра на града и се грижат за доброто настроение на гостите.

Снимка: БТА

Вторият фестивален ден завърши с концерт на група "Молец" и DJ 89|BRATЯTA.

Днес, 22 септември, на сцената в Троян ще се качат Орлин Горанов, Мариана Попова, Александра Раева и Кристина Димитрова.

В Орешак гостите също ще се насладят на богати музикални ритми. Изненадата в този ден ще бъде представянето на гостуващ занаят - производство на българско розово масло. Ще има и тематични розово-сливови конкурси и надпревари по занаяти и изкуства. Ще бъде открита и гостуващата изложба "La Belle Rose. Мистичната сила на малкото цвете".

Снимка: БТА

Тя е резултат от сътрудничеството между Националния исторически музей, Музея на розата и Исторически музей "Искра" в Казанлък. Посветена е на розопроизводството в България и проследява пътя на българското розовото масло от първите му капки, до превземането на световните пазари през XIX в.

CHF CHF 1 2.09988
GBP GBP 1 2.34991
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.36117
USD USD 1 1.85527