Магията на кукерските игри в Средец (СНИМКИ)

Мултимедия 25.02.2024 17:33 Снимка: БТА

Магията на кукерските игри в Средец (СНИМКИ)

Десетки участници, сред които мъже, жени и деца, се включват в обичая

Кукерски игри се провеждат днес в град Средец. Десетки участници, сред които мъже, жени и деца, се включват в обичая, предава БТА.

Кукерите носят традиционни костюми от козя кожа, изпълняват танци, ритуали и обикалят домовете в града.

Това е поредното шоу с традиции и обичаи от този тип, характерно за много краища в страната през зимните месеци. 

Снимка: БТА

Следващото ще бъде на 3 март, когато ще се проведе традиционният кукерски празник "Песпонеделник" в с. Широка лъка. Седем кукерски състава от различни фолклорни области на страната ще участват в карнавалната програма в центъра на родопското село.

Кукерските игри ще започнат на площада с изпълнение на домакините от Широка лъка. Песяците, както се наричат местните кукери, ще разиграят своята хореография и ритуал за "прогонване на злото". Изпълнението на Песяците завършва с раждането на малко кукерче като част от карнавалния сценарий. Участие в Песпонеделник са потвърдили кукерски състави от Оборище, Тъжа, Драгоданово, Стралджа, Варвара, Турия, заяви Гергана Чотрева, секретар на читалище "Екзарх Стефан - 1872". Кукерите от Варвара и Турия идват за поредна година за празника в Широка лъка. Всеки от съставите ще представи своя програма.

Снимка: БТА

В навечерието на Песпонеделник в Широка лъка се организират традиционните концерти и изяви на самодейци. На 29 февруари се открива изложба с детски рисунки, пресъздаващи кукерския обичай. Самодейци от читалището и ученически състави ще представят концерт на 1 март. На 2 март е превърналият се в традиция самостоятелен концерт на възпитаници на Националното училище за фолклорни изкуства (НУФИ) в Широка лъка.

Снимка: БТА

Хиляди гости и туристи от страната и чужбина се очаква да пристигнат за Песпонеделник, информират от читалището. Местата в хотелите в Широка лъка и съседните селища са почти изцяло резервирани за дните около празника.

И община Павел баня, съвместно с кметството и Народно читалище "Чудомир - 1905" в село Турия, започнаха подготовката за Националния фестивал на маскарадните игри "Старци в Турия", съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Той ще се състои на 30 март на площада в селото.

Ежегодно фестивалът събира хиляди участници от цялата страна. Дефилето има състезателен характер. За поредна година ще бъдат раздадени различни награди. Сред тях са "Чудомирова награда" за най-атрактивен и жизнерадостен състав, наградата на кмета на общината Иса Бесоолу, награда "Иван Загоров", както и награди за автентични маски, костюми и персонажи и за цялостно представяне.

Снимка: БТА

Всички кукерски състави, които желаят да се включат, могат да изпратят своята заявка за участие в срок до 15 март на имейл obrz.pbania@abv.bg или mayor@pavelbanya.bg, или на адрес Община Павел баня, ул. "Освобождение" 15, гр. Павел баня 6155. Заявленията за участие могат да бъдат изтеглени от официалния сайт на администрацията.

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594