Зеленият чай пази от среща със зъболекаря

Любопитно 14.07.2013 10:37

Откриха още едно полезно свойство на зеления чай. Оказва се, че чаша зелен чай на ден може да ви спести визитата при стоматолога.

Още в дълбока древност китайската и японската традиционна медицина са описвали целебната сила на зеления чай при лечение на рани и различни заболявания.

Изследователи смятат, че напитката съхранява зъбите. Но! Има едно условие - не трябва да добавяте захар.

Според резултати от изследване на японски учени, минимум една чаша зелен чай на ден помага да запазите зъбите си независимо от възрастта и да поддържате венците здрави.

В зеления чай се съдържат антимикробните молекули катехини. "Зеленият чай намалява три основни показателя на възпаленията в устата - натрупване на гной, кръвотечение и изкубване на зъбна тъкан", казват японски стоматолози.

Учените провели изследване с участието на повече от 25 000 мъже и жени на възраст от 40 до 64 години. При мъжете, изпиващи минимум по една чаша зелен чай на ден, вероятността да останат с по-малко от 20 зъба е с 19% по-ниска в сравнение с хората, които избягват ободряващата напитка. При жените процентът е 13.

Зеленият чай е и е отлично профилактично средство срещу пародонтит. Това е инфекциозно възпалително заболяване на зъбодържащия апарат, познато още и като пародонтоза.

В експеримента са участвали 940 мъже, които са били проверени за наличие на пародонтит в различна степен на развитие. Доброволците са пили зелен чай ежедневно. Той съдействал за намаляване проявите на основните симптоми на пародонтита.

Японските учени съветват всеки, които има дори минимални прояви на пародонтоза, да пие ежедневно 1-2 чаши качествен зелен чай. /gotwach.bg

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194